Dømt til døden av eldreråd etter voldtekt

ELDRERÅD. Såkalte panchayat har flere ganger dømt jenter til døden etter at de har blitt voldtatt. (Illustrasjonsbilde).
ISLAM

En 19 år gammel jente i den pakistanske Punjab-provinsen, ble truet med pistol og voldtatt av sin fetter. Så ble hun dømt til døden av landsbyen.

En ung jente skal ha blitt brutalt voldtatt av sin fetter. Hun klaget ham så inn til landsbyens eldreråd, i stedet for å gå til politiet, slik skikken er i landsbyen hennes. De dømte henne derimot til døden for å ha hatt et ulovlig forhold med sin fetter.

Hendelsen skjedde i midten av mai i Rajanpur ca. 40 mil fra provinshovedstaden Lahore, og det er New Dehli-avisen Hindustan Times som skriver om saken og gir oss et innblikk i den pakistanske landsbygdkulturen.

Les også: Muslimsk kvinne (30) halshugget fordi hun handlet uten sin ektemann

Den 19 år gamle jenten, Shumaila flyktet fra landsbyen etter at hun ble kjent med eldrerådets avgjørelse og rapporterte saken til politiet. Hun nektet for å ha ulovlig forbindelse med fetteren Khalil Ahmed, og fortalte at han voldtok henne ved å true med et våpen da han overnattet i huset der hun bor med sin familie.

«Jeg kunne ikke løfte en finger da Ahmed holdt en pistol. Men panchayat (eldrerådet) nektet å akseptere min uttalelse og erklærte at jeg forsettlig sov med ham», sa hun til politiet ifølge Hindustan Times.

Les også: Mange æresdrap i Sverige

Det pakistanske politiet sier til den indiske avisen at de nå etterforsker saken. Et eldreård i en landsby har ingen lovlig fullmakt til å dømme noen til døden ved steining eller på annen måte slik det kan ha vært gjort i dette tilfellet, sier en representant for politiet til den indiske avisen.

Politiet har vært i kontakt med jentens far, som sier at han ble tvunget til å akseptere eldrerådets avgjørelse, siden det var tradisjon i landsbyens hans. Hadde ikke datteren rømt ville med andre faren bidratt til å fullbyrde dødsdommen. Hun er nå plassert i et kvinnesenter i Rajanpur hvor hun ifølge politiet kan føle seg trygg.

Ifølge den indiske avisen er æresdrap og dødsstraffer vanlige sanksjoner i panchayat-systemet (eldreråd-systemet) i pakistanske landsbyer, men de har ingen juridisk status.