Vær Ærlig-plakaten

Vi her på Frieord.no mener at Vær Varsom-plakaten har mange gode og viktige punkter som en nyhetsformidler bør følge. Men i dagens ensformige politiske klima og nøye kontrollerte offentlige meningsdebatt så er sannheten ofte virkelighetens første offer.

Våre medier manipulerer og holder tilbake informasjon som de anser for å være «unyttig». Årlig blir de største og mest innflytelsesrike mediene i Norge anmeldt og dømt av såvel PFU (Pressens faglige utvalg) og i norske rettssaler.

Dette viser at mediene har store problemer med å følge sine egne presseetiske regler.

Vi har derfor bestemt oss for å lage et lite tillegg til Vær Varsom-plakaten som vi på Frieord.no har kalt «Vær Ærlig-plakaten».

VÆR ÆRLIG-PLAKATEN

1. SANNHET OG ÆRLIGHET

1.1 Sett sannheten høyest

1.2 Vær ærlig, både mot deg selv, men først og fremst mot leseren.

1.3. Ikke skjul sannheten, uansett hvor ubehagelig den måtte være.

1.4. Ikke la det rådende samfunnsklimaet eller politisk korrekthet få styre hvilken informasjon som kan brukes eller legges ut i nyhetssaker.

1.5. Ikke skjul navn, bilde eller informasjon om personer som er involverte i grove kriminelle eller skadelige handlinger som samfunnet bør informeres om.

1.6. Ikke la statlige, politiske eller religiøse pressgrupper få styre informasjonsflyten i samfunnet.

2. FORNUFT

2.1. Ha et sunt og skeptisk forhold til myndighetene.

2.2. Ikke ta de på ethvert tidspunkt sittende styresmakter sin statistikk, informasjon og påstander om aktuelle temaer for sannhet. Gjør dine egne undersøkelser, dobbeltsjekk all informasjon og bruk sunn fornuft.

3. IDEOLOGI

3.1. Ikke bruk tilhengere av totalitære og fremmede ideologier som sannhetsvitner eller eksperter på sine politiske motstandere eller andres kultur.

3.2. Ikke gå politiske eller religiøse ideologier sitt ærend.