YOUTUBE-SKYTINGEN: Drapskvinnen var iransk – mislikte at Youtube sensurerte hennes videoer om dyremishandling, veganisme og trening

DØD: Nasim Aghdam tok sitt eget liv etter å ha skadet fire personer inne på Youtubes hovedkvarter i går ettermiddag. (Foto: Privat).
UTENRIKS

Det var Nasim Aghdam (39) som i går åpnet ild inne på Youtube sitt hovedkvarter i California. Aghdam hadde i lenger tid bygget opp et hat mot den sosiale nettgiganten som følge av at hennes videoer ble sensurert eller fjernet fra plattformen. Hun skal ha skutt og skadet fire mennesker før hun tok sitt eget liv. Medias tidligere omtale av kvinnen som "hvit med et hodeskjerf", var i så måte feil.

Nasim Aghdam (39) var bosatt i Sør-California og var en svært engasjert dyreverner og veganer. Hun hadde en rekke Youtube-kanaler hvor hun presenterte alt fra matlaging, dyrevern, persisk kultur og til treningstips.

Aghdam var svært misfornøyd med måten Youtube sensurerte og fjernet inntjeningen på videoene hennes, noe som førte til at hun ikke lenger kunne leve av å lage dem.

Hun uttalte flere ganger til sin familie at Youtubes politikk «hadde ødelagt hennes liv».

Den iranske kvinnen skal ha vært aktiv på Youtube siden 2011 og hatt det som beskrives som en «klar tilstedeværelse på internett».

Youtube bruker sine verktøy til å sensurere og undertrykke mennesker som sier sannheten og som ikke støtter det finansielle og politiske systemet til de store selskapene, skrev Aghdam på sin Instagram-konto den 18. mars.

Les også: Skyting ved Youtubes hovedkontor – hvit kvinne mistenkes stå bak

PETA: Den nå avdøde terroristen deltok på demonstrasjoner i regi av dyrevernsbevegelsen PETA. Her fra en tilstelning i 2009.

Aghdam skal ha hatt minst to instagram-kontoer, som ofte ble oppdatert med innlegg hvor hun skrev på persisk (farsi). Hun henviste ofte til sitt hjemland Iran og folkegruppen Aserbajdsjanere, som har en stor befolkning i Iran og i nabolandet Aserbajdsjan.

På et annet nettsted har hun skrevet at hun tilhører den religiøse grenen Baha’i som er forfulgt i Iran.