Youtube fjernet video lagt ut av politiet

USA/FLERKULTUR

Et hvitt kjærestepar blir angrepet og slått ned av seks ukjente afroamerikanere utenfor en restaurant i Springfield, Missouri. Politiet i byen har overvåkingsbilder av angrepet og går ut med videoen for å få hjelp til identifisere gjerningspersonene. De legger også ut videoen på Youtube, da dette er den beste plattformen for å få spredt den. Youtube velger så å fjerne videoen. Ifølge Youtube skjer dette som følge av uttalelser i kommentarfeltet i videoen som brøt med nettstedets regler og retningslinjer.

Den 22. august skal en kvinne ha blitt seksuelt antastet utenfor en nattklubb i byen Springfield i delstaten Missouri i USA. Mennene skal ha ropt seksuelle ukvemsord og befølt kvinnen. Kvinnen skal da ha gått inn på nattklubben for fortelle om hendelsen til sin kjæreste som jobbet som DJ inne på klubben.

Når kjæresteparet kom ut av nattklubben for å identifisere dem skal gruppen av afroamerikanske menn som tidligere hadde seksuelt antastet kvinnen ha gått voldelig løs på kjæresteparet. I bildene og videoene kan man tydelig se det brutale overfallet, hvor både mannen og kvinnen ble slått og sparket gjentatte ganger.

To uniformerte politimenn skal kort tid etter angrepet ha tatt opp jakten på de afroamerikanske overgriperne, men uten resultat. Mannen skal ha fått åpne sår i hodet og blåmerker over hele kroppen, mens kvinnen skal ha brukket ankelen. Begge to måtte på sykehus for behandling.

Dette førte til at politiet i byen la ut overvåkingsvideoen på Youtube i håp om at den skulle bli spredt til et bredere publikum og føre til at noen gjenkjente overgriperne.

Flere bloggere kaller overfallet for «hat-kriminalitet», men politiet på sin side mener at det ikke er tilfelle. Om det hadde vært seks hvite menn som hadde overfalt et afroamerikansk kjærestepar kunne kanskje svaret vært et annet.

Her er en billedserie fra overfallet.

attack-e1409929762412attack-3-e1409929949423attack-2-e1409929870143brutal-beating-e1411246701303brutal-beating-2 attack-5-e1409930029863attack-7-e1409930126294

Fjernet av Youtube

Politiets video ble imidlertid fjernet da det på kommentarfeltet kom et utall upassende innlegg og dette førte til brudd på nettstedets retningslinjer.

– Youtube handler om å dele og det kan føles flott å få positiv respons og oppmerksomhet fra Youtube-samfunnet, men når brukere mottar kommentarer eller videoer som angriper og mobber dem, så er ikke opplevelsen morsom eller trygg, uttaler Youtube til politiet på deres konto etter slettingen.

Politiet ble deretter informert om at hvis de la ut flere videoer som brøt retningslinjene, så kunne de miste muligheten til å legge ut videoer – i verste fall få sin Youtube-konto permanent suspendert.

En talskvinne for politiet i Springfield, Lisa Cox, mener imidlertid at Youtube har latt lignende videoer fra politi i andre stater ligge ute, blant annet i Philadelphia og Kansas City, uten at dette har ført til lignende reaksjoner fra Youtube.

Hva som kan være årsaken til at akkurat denne videoen ble slettet av Youtube er derfor diskutabel.

Norske medier valgte å ikke omtale saken, men kjørte istedenfor bred dekning av saken hvor en hvit politimann i den samme delstaten ble angrepet av en afroamerikansk mann og skjøt ham i selvforsvar to uker tidligere. Du kan lese Frieord.no sin dekning av saken her. Og her.

Videoen av overfallet av kjæresteparet i Springfield kan også sees her.

Kommentarer

kommentarer