Wilders: «Stem på meg om dere vil ha tilbake deres land»

UTENRIKS/NEDERLAND

Det er dødt løp mellom Geert Wilders og hans Frihetsparti (PPV) og det høyreliberale regjeringspartiet VVD før valget i dag. På den siste målingen fra De Stemming får begge partiene like mange stemmer.

Valget ser ut til å bli et riktig kappløp, der tre høyrepartier konkurrerer om første, andre og tredje plass. Kristendemokratene (CDA) med partileder Sybrand van Haersma Buma går nemlig også sterkt frem og ser ut til å havne på en tredjeplass.

Venstrepartiene har blitt helt sidestilt før valget. Istedenfor er alt fokus fra folket nå på Wilders og statsministeren Mark Rutte (VVD). På mandag møttes de to mennene, mann mot mann, i TV-sendt partilederduell.

– Jeg sier til alle velgere: Om dere skal stemme på onsdag og vil selge ut deres land, stem da på VVD. Om dere ikke vil gjøre det, om dere vil ta tilbake Nederland, se så og jag dem ut fra makten og sett meg ved roret, fortalte Wilders.

Rutte svarte med å håne Wilders for hans twitring:

– Det er forskjell på å twitre fra benken enn å styre et land, sa han.

Begge to er enige om at et samarbeid etter valget er umulig og beskylder hverandre for å være upålitelige.

En av de største skandalene under valgkampen var da en politimann på sikkerhetstjenesten, og som hadde ansvar for Wilders sikkerhet, skal ha lekket ut informasjon om sikkerhetsrutinene rundt PVV-lederen til en kriminell organisasjon. Politimannen har marokkansk innvandrerbakgrunn og ble pågrepet sist måned, skrev blant annet Bloomberg da.

Wilders går til valg på at Nederland skal gå ut av EU, stenge grensen, at mer penger skal satses på politi og forsvar, at alle landets moskeer skal stenges og at koranen forbys, samt at ingen muslimer skal tillates å innvandre til landet.

Det er en politikk som lokker rundt hver sjette velger.

Større enn det er ikke noen av de største partiene i Nederland. Velgerstøtten er splittet på ikke mindre enn femten ulike partier, hvorav ingen har støtte fra mer enn 20 prosent av velgerne.

Sosialdemokratene PvdA, som sitter i regjering, lykkes i disse dager kun å samle 7-8 prosent på målingene.

Wilders er heller ikke alene om å ha en tøff retorikk i innvandringsspørsmålet. Siden den innvandringskritiske høyrepolitikeren Pim Fortuyn ble drept i et attentat i 2002, har samtlige partier blitt tøffere i sin innvandringspolitikk.

Den utviklingen har fortsatt i takt med at PVV har fosset frem på meningsmålingene.

CDA-lederen Sybran van Haersma Buma har blant annet foreslått at alle grunnskoleelever skal begynne hver skoledag med å synge nasjonalsangen i et tydelig forsøk på å lokke nasjonalistiske stemmer.