Ikke-vestlige innvandrere bak 9 av 10 skuddepisoder i Sverige

I kartleggingen gjort av den svenske avisen DN så inngår 53 dømte og 47 mistenkte gjerningsmenn i granskingen gjeldende bruk av skytevåpen på offentlig plass siden 2013.

De fleste er født på 1990-tallet og mange bor hjemme hos sine foreldre. Bruken av cannabis er vanlig.

Les også: Tidligere SVT-journalist: 163 drap og 435 drapsforsøk i Sverige i 2016

Av 100 personer som kobles til drap og drapsforsøk der skytevåpen benyttes, har hele 90 stykker minst en utenlandskfødt forelder, viser DNs gransking.

En mulig forklaring er «variasjoner over tid innen den delen av befolkningen som har utenlandsk bakgrunn», skriver DN.

Les også: Aktor i Sverige fortviler: «Gjengene driter i oss og våre verdier»

Den store majoriteten av mennene, rundt 80 prosent, har sine røtter i Midtøsten og Nord-Afrika. De fleste kommer fra Irak, Iran, Libanon, Tyrkia, Somalia og Eritrea.

Latinamerikanere forekommer bare i tre av tilfellene, personer fra Balkan i fem og finner forekommer ikke i noen av dem, påpeker DN.

Les også: 15 mord, 44 mordforsøk, 58 grove mishandlinger, 62 mishandlinger og 16 mordbranner – EN måned i Sverige

OVERSIKT OVER SKYTEEPISODER I 2013: Svenske medier har laget egne kart med oversikt over hvor skyteepisoder har funnet sted. Her er de 109 skyeepisodene registrerte i Malmø under året 2013. Det gir en frekvens på en skyteepisode hver tredje dag, året rundt.

Les også: Krig i Malmø – fire skuddepisoder på en dag – mann skutt med 22 skudd – barnefamilie beskutt – bussjåfør beskutt på jobb

Avisen forklarer den ekstreme overrepresentasjonen med mangelen på arbeide og skriver foreksempel at færre enn 30 prosent av voksne somaliere har fast jobb.

Kun 40 prosent av mennene kan kobles til organisert kriminalitet der det finnes penger å tjene.

DN påpeker også at mørketallene er store og at undersøkelsen ikke omfatter henlagte saker med mistenkte som har blitt skrevet ut av etterforskningen.

– Det er et faktum at fenomenet gategjenger og vold oppstår i visse områder, og de fleste som bor her har utenlandsk bakgrunn, sier sosiologen Amir Rostami ved Universitetet i Stockholm til avisen.

Les også: Svensk politisjef: «Vi kan ikke lenger garantere sikkerheten til det svenske folk»

Linda Staaf, sjef for den Nationella operativa avdelningen underrättelsesenhet, sier at undersøkelsen viser en mislykket integrasjon i Sverige og at det er et større samfunnsspørsmål for flere myndigheter enn bare hennes å håndtere.

Hun mener at det har skjedd en negativ samfunnsutvikling i områder der mange innvandrere bor, samt at disse områdene mer og mer isoleres fra det øvrige svenske samfunnet.

DNs gransking viser også at de fleste ofrene ved skyteepisoder, både de drepte og de skadde, er utenlandske menn.

Les også: Svensk rekord: 123 års fengsel etter restaurantmord i Gøteborg

Relatert: