Verdenskjent forfatter: – Vi kan ikke si at terroren ikke har noe å gjøre med islam å gjøre

Sir Salman Rushdie.
ISLAM/TERROR

Sir Salman Rushdie tar et oppgjør med venstresiden som forsøker å skille fundamentalisme fra islam.

«Jeg er i grunnleggende uenighet med denne venstrefløyen som gjør alt for å distansere fundamentalisme fra islam. Islam har blitt radikalisert i femti år. På den shiitiske siden var det Imam Khomeini og hans islamske revolusjon. I den sunniske verden var det Saudi-Arabia, som brukte sine enorme ressurser til å finansiere spredningen av den fanatiske retningen Wahhabism.

Men denne historiske utviklingen fant sted i islam og ikke utenfor. Når folket i den islamske staten (IS) angriper, gjør de det ved å si «Allahu Akbar.» Så hvordan kan vi da si at dette ikke har noe å gjøre med islam,» spør sir Salman Rushdie, forfatter av romanen Sataniske vers.

Les også: Muslimsk terrorangrep mot avisredaksjon i Frankrike – 12 drept

Han siteres av Søren Kern som jobber for Gatestone Institute. Uttalelsen hans om sammenhengen mellom islam og terror kom for en drøy måned siden i et intervju med den franske avisen L’Obs. Salman Rushdie ble offer for en fatwa fra imam Khomeini som ba alle muslimer i verden å drepe Rushdie.

Årsaken var innholdet i boken hans, som muslimene mente var blasfemisk. Fatwaen ble utstedt den 14. februar 1989 via Radio Teheran.

Fatwaen utløste store muslimske protester mot Rushdies bok med blant annet brannbombinger av bokhandlere. Muslimske samfunn rundt i verden holdt offentlige møter hvor kopier av boka ble brent. Flere personer som var tilknyttet oversettelsen eller utgivelsen av bøkene ble angrepet og alvorlig skadet eller drept.

Blant de hardt skadde var den norske forleggeren William Nygaard – eier av Aschehoug forlag. Ingen ble pågrepet for attentatet mot Nygaard, men det antas å ha sammenheng med hans rolle i utgivelsen av boken.

BLE FORSØKT DREPT: Forlagssjef William Nygaard ble skutt utenfor sin bolig i Oslo, den 11. oktober, 1993. Han ble alvorlig skadet, men overlevde. Det antas at Nygaards rolle i utgivelse av boken «Sataniske vers» av Salman Rushdie var årsaken til attentatet.

Relatert: