Venstreekstremister skapte uro og angrep nasjonalistmarsj i USA

USA/POLITIKK

Det var ventet tusenvis av nasjonalister til byen Charlottsville i USA på lørdag, da man planla å gjennomføre den største nasjonalistiske demonstrasjonen i landet på flere tiår. Nasjonalister og den såkalte "alt-right"-bevegelsen demonstrerte blant annet mot at historiske hvite monument tas bort og erstattes av politisk korrekte statuer og navn.

I går ble demonstrasjonen «Unite the Right», arrangert i byen Charlottsville i delstaten Virginia.

Så mange som 6.000 demonstranter var ventet til byen for å demonstrere for hvites rettigheter og for å stoppe fjerning av statuer og hvit historie i byen.

Politiet hadde forberedt seg på bråk og hadde blant annet satt opp barrikader rundt statuen av Robert E. Lee, generalen i sørstatenes armé som var konføderasjonens øverste leder i 1861 – 1865.

Det oppstod imidlertid opptøyer da bevæpnede venstreekstremister og Black Lives Matter-aktivister dukket opp for å konfrontere demonstrantene.

Allerede på fredag kom en smaksprøve på nasjonalistenes manifestasjon, da hundrevis av hvite demonstranter marsjerte ved University of Virginia. Gruppen samlet seg deretter rundt en statue av Thomas Jefferson.

Fredagens fakkeltog ble ledet av Jason Kessler fra America First. Det er også han som arrangererte «Unite the Right»-demonstrasjonen på lørdag.

Medier i USA og Europa har blitt tatt i løgn om demonstrasjonen, som da den britiske storavisen Daily Mail påsto at demonstrantene ropte «Jews will not replace us», mens demonstrantene i virkeligheten ropte «You will not replace us».

Det oppstod imidlertid kraftige sammenstøt mellom nasjonalistene og globalistene/venstreekstremistene som filmene viser her.

Nasjonalistene er opprørte over at politikere forsøker å fjerne konføderasjonens historie i byen ved å ta bort historiske monument. I april stemte byrådet for å ta bort den legendariske Robert E. Lee-statuen i Charlottsville, men beslutningen er ennå ikke vedtatt. Dessuten har to parker i byen med generalens navn blitt omdøpt.

Ifølge den venstreorienterte og diskrediterte nyhetskanalen CNN så ventet man betydelig flere demonstranter i går enn på fredag og omtalte den som «den største hat-demonstrasjonen av sitt slag på flere tiår i USA». TV-kanalen mener at det er en blanding av alternativ-høyre, nasjonalister og KKK-medlemmer som demonstrerer.

Politiet møtte mannsterke opp med over 1.000 politimenn.

Det hele endte imidlertid opp i kaos, da venstreekstremister og rasister fra Black Lives Matter-bevegelsen dukket opp for å angripe nasjonalistene.

Det oppstod løpende gateslag og venstreekstremistene og BLM-aktivistene var bevæpnet med kniver, batonger, flammekastere og pepperspray. Flere skal også ha vært bevæpnet med pistoler og maskinpistoler og åpenlyst vist dette på sosiale medier i tiden før man startet opptøyene.

KLARE FOR BRÅK: Venstreekstremister og rasister fra terror-bevegelsen Black Lives Matter kom forberedt og bevæpnet for å stoppe den fredelige demonstrasjonen.

Til slutt valgte Virginias guvernør Terry McAuliffe å deklarere unntakstilstand i byen. Politiet måtte bruke tåregass for å spre de ulike grupperingene og har kalt demonstrasjonen ulovlig.

Man tilkalte også bevæpnet militærpoliti for å tømme og ta kontroll over området.

Ifølge arrangøren Jason Kessler, skal politiet ha sagt at demonstrasjonen var ulovlig allerede før den startet. Han sier også at politiet benyttet seg av tåregass mot demonstrantene. Dette til tross for at man skal ha fått tillatelse til å demonstrere på lørdagen på forhånd.

– Takk gud for at vi rakk å gjennomføre fredagens marsj, da de forbød lørdagens demonstrasjon, sier Kessler i en film lagt ut på sosiale medier.

Arrangørene ba nasjonalistene om forlate området fredelig.

Også lederen for Alt-Right-bevegelsen, Richard Spencer, oppfordret på Twitter demonstrantene å komme seg ut av bygrensen, som følge av unntakstilstanden.

Ifølge en film laget av Christoffer Dulny fra organisasjonen «Nordisk Alternativhøyre», så forklarer mannen at den nasjonalistiske demonstrasjonen var fredelig, men at politiet deretter selv skapte den voldelige situasjonen ved å dytte nasjonalistene i retning venstreekstremistene og rasistene i Black Lives Matter, som førte til den løpende gatekrigen. Flere skal ha måttet oppsøke sykehus som følge av politiets og venstreekstremistenes voldelige angrep.

Det hele eskalerte da en bil skal ha kjørt rett inn i en folkemengde, bestående av venstreekstremister og Black Lives Matter-demonstranter. Man kan høre hvordan panikk oppstår og folk begynner å skrike da man forstår hva som har skjedd. En person skal ha dødd som følge av bilangrepet.

Frieord oppdaterer saken.

Her er en video laget av den høyreorienterte nett-kanalen Red Ice Creations, som har intervjuet noen av de som sto bak demonstrasjonen i Charlottsville på fredag og lørdag, og hva årsaken var til arrangementet.

Samfunnsdebattanten og filosofen Stefan Molyneux omtaler hendelsen og intervjuer en journalist som var tilstede under demonstrasjonen på lørdag.

President Donald J. Trump gikk også ut på sosiale medier og ba om forsoning og stopp av volden.