Vil utvise IS-sympatisører – får refs fra statsråd

ERIK NORD. Politisjefen i Gøteborg får nå på pukkelen av justisministeren.
SVERIGE

Politisjefen i Gøteborg mener det bør bli mulig å trekke tilbake oppholdstillatelsene til personer som bor i Sverige uten å være svenske statsborgere og som gir støtte til voldelig ekstremisme.

De bør reise til sine hjemland og gi uttrykk for sine meninger der, mener han. Nå innkalles han på teppet av den svenske justis- og innvandringsministeren Morgan Johansson, fremgår det av artikler i Breitbart og den svenske avisen Expressen.

I dag kan folk som er dømt for terrorfinansiering og som ikke er svenske statsborgere utvises. Men politisjefen i Stor-Gøteborg, Erik Nord, mener at lovgivningen bør gjennomgås og at de som uttrykker meninger som støtter militant jihadisme også bør kunne utvises.

«De er ikke svenske statsborgere. De bor her og lever av svenske skattebetalere og deres ultimate drøm er å avskaffe demokratiet som støtter dem. Er det ikke da rettferdig å si at de kan mene hva de vil, men at de ikke kan gjøre det her og absolutt ikke støttet av svenske skattebetalere,» spør politisjefen ifølge Expressen. «Det er forkastelig at vi lar mørkemenn vinke med IS-flagg. Det er en fornærmelse mot dem som har flyktet hit fra Den islamske staten,» legger han til.

Det har ikke falt i god jord hos den svenske sosialdemokratiske justisministeren Morgan Johansson, som også er innvandringsminister. Han krever ifølge Breitbart at politisjefen må forklare seg. “Vi har ytringsfrihet i Sverige. Dette betyr at folk har rett til å ha forkastelige meninger her,” sier han. Men med et forbehold: “Men det finnes alltid grenser … For eksempel når det gjelder hatefulle ytringer.”

Justisministeren hevder videre at innvandrere med oppholdstillatelse i Sverige, er i landet fordi de har behov for beskyttelse. «Det finnes også en risiko at flyktninger med ekstreme meninger kan bli forfulgt hvis de sendes tilbake».

Det er bare litt over en uke siden en usbekisk IS-sympatisør tok livet av fire mennesker i Stockholm. Han var utvist offisielt siden januar, men svenske myndigheter lot ham få oppholde seg i landet.

Les mer: SKANDALE: Svensk politi kjente til terroristen i over ett år – 11 år gammel jente bekreftet drept