Ut med evolusjonslæren – inn med jihad

NY STØTTE. En maskert Hamas-aktivist foran en banner med et bilde av tyrkias president, Tayyip Erdogan.
MIDTØSTEN

Sakte, men sikkert, islamiseres NATO-landet Tyrkia. De sekulære kreftene som har stått sterkt siden Kemal Atatürks tid, er i ferd med å tape.

Nå er evolusjonsteorien til Darwin på vei mot søppeldunken, mens Koranen heves høyt. Etter det mislykkede kuppforsøket i fjor har de tyrkiske myndighetene under ledelse av president Erdogan, avsatt tusenvis av lærere og byttet dem ut med islamister. Nå angripes også innholdet i skolen.

Da Tyrkias nye K-12 læreplan ble presentert i oppdatert form i sommer, var all undervisning om evolusjon for vitenskapsklasser fjernet. Til gjengjeld var religionsundervisningen styrket. Da skoleelevene møttes forrige måned etter sommerferien, ble forslaget implementert, skriver nettavisen Al-Monitor, som dekker Midt-Østen.

Les også: Kunstner dømt til tre års fengsel for maleri i Tyrkia

Les også: Tyrkias president hevder at muslimene oppdaget Amerika

Debatten startet tidligere i sommer da «departementet for nasjonal utdanning» oppdaterte K-12 læreplanen ved å fjerne evolusjonen og introdusere begrepet jihad. Utdannelsesminister Ismet Yilmaz forsvarte beslutningen og hevdet at evolusjonen «ligger over studentenes nivå og er ikke direkte relevant.»

Ikke overraskende spurte kritikere om evolusjonen var «for komplisert» for skolebarna, og hevdet at religiøse tekster – med hyppig bruk av metaforer og allegorier – kan være enda vanskeligere for dem å forstå.

Les også: Tyrkia konfiskerer kristne kirker og erklærer dem «statlig eiendom»

Les også: Tidligere Miss Tyrkia funnet skyldig i å ha fornærmet president Erdogan

TYRKISK SKOLE: President Erdogans styre har nå fjernet evolusjonslæren og introdusert «jihad» for skolebarna i landet. (Foto: Dunyatimes.com).

Les også: Tyrkia truer EU og Norge med ny strøm av velferdsmigranter

Les også: Nordmenn på ferie i Tyrkia slått og knivstukket på restaurant

I et antatt sekulært land som drives av et parti med røtter i det politiske islam, er utdanningspolitikken svært anstrengt, skriver Al-Monitor. Tyrkias utdannelses- og vitenskapsarbeiderforening, landets største lærerforening, kritiserte kraftig den nye læreplanen for å være «utformet på en måte som reflekterer regjeringens verdenssyn.». Forsvarere av den nye læreplanen påpeker at Tyrkias flere tiår gamle utdanningssystem stoler på utdaterte pedagogiske metoder.

Internasjonale overskrifter gjenspeiler sekulære tyrkiske bekymringer. Mens New York Times tolket nyheten som «Ataturk, Darwin og jihad får ansiktsløftninger», oppsummerte BBCs overskriften de sekulære bekymringene best: «Jihad inn, evolusjon ut», skriver Al-Monitor.

Les også: Beviset: Her bomber Russland gigantisk kolonne som kjører olje fra IS til Tyrkia

Les også: Tyrkiske fans ropte «Allahu Akhbar» under minutts stillhet for terrorofrene i Paris

Religionsundervisning ble ifølge Al-Monitor introdusert i de tyrkiske skolene på 80-tallet av militærregimet som mente at undervisning i «religionskultur og kunnskap om moral», fra og med 4. klasse, ville demme opp for kommunistisk og sosialistisk påvirkning. Nå er det nye islamistiske styret i ferd med å gi faget en enda tydeligere islamsk karakter.

Med hensyn til evolusjon er fjerning av darwinistisk tenkning bare en anerkjennelse av at troen har vært dominerende i det tyrkiske samfunnet i mange år. I en undersøkelse fra 2006 blant verdens mest utviklede land, var det eneste samfunnet som var lavere enn USA i å akseptere evolusjon, Tyrkia, hvor bare 25% av befolkningen godtok tanken om at mennesker og andre moderne primater deler felles forfedre, skriver Al-Monitor.

Les også: VIDEO: «Allahu akbar» – her drepes Russlands ambassadør til Tyrkia på direkte-TV

Les også: Tidligere israelsk minister: «Erdogan forsøker å islamisere Europa»

Les også: EU-sjef ønsker fremdeles Tyrkia inn i EU