Ulikt kvinnesyn i flerkulturelle New York og monokulturelle Riga

I slutten av oktober lastet Shoshana Roberts opp et filmklipp på Youtube som hittils har fått over 36 millioner visninger. Med hjelp at et skjult kamera har hun filmet de tilnærmelsene hun opplevde fra fremmede menn under en ti timer lang spasertur på gatene i New York.

Filmklippet har skapt en opprørt debatt og Shoshana Roberts, som selv er jødisk, har blitt anklaget for å være rasist ettersom nesten samtlige av mennene som trakasserer henne er mørkhudede eller ikke-etnisk hvite.

Prøvde det samme i Riga

Madara, en produsent av hudpleieprodukter i Latvia, bestemte seg for å gjenta eksperimentet fra New York i sin egen hovedstad, Riga. Men resultatet ble det totalt motsatte. Det nærmeste den kvinnelige modellen kommer en uønsket tilnærmelse under sin lange spasertur i den latviske hovedstaden er en mann som gir henne en blomst:

– Disse ti timene beviser at innbyggerne i Riga virkelig har nordisk oppførsel. Litt opperksomhet, ingen trakassering og en hyggelig overraskelse. Klimaet er riktignok kaldt, men det får en til å sette pris på øyeblikk av menneskelig varme, oppsummerer Madara.

Se begge filmene nedenfor og sammenlign selv.

Som i New York, så også i Oslo

Som New York, så er Oslo også en svært flerkulturell by. Når to kvinnelige journalister fra TV2 foretok et lignende eksperiment med skjult kamera på slep, så opplevde de et Oslo som sjokkerte dem.

D
NEW YORK? Nei, Oslo. To kvinnelige TV2-journalister ble på få timer seksuelt trakassert over 30 ganger mens de gikk gjennom Oslo sentrum en torsdags kveld/natt.

TV2-teamet var ute i Oslos gater fra kl. 23.30 til kl. 02.30. De to kvinnelige journalistene byttet på å gå ut. Under denne korte tidsperioden ble de to journalistene utsatte for tilsammen 30 episoder av trakassering. Ved 27 tilfeller ble de tiltalt av fremmede menn som spurte om sex, ved tre tilfeller ble de forfulgt av en eller flere menn, og ved to tilfeller forsøkte personer som kjørte i bil å stoppe dem. Begge journalistene skriver at de fleste av mennene som trakasserte dem enten var berusede eller virket involverte i salg av narkotiske stoffer.

Det som ikke nevnes i de to kvinnelige TV-journalistenes artikkel – men som tydeligvis fremkommer i filmklippet – er at en overveldende majoritet av de mennene som antastet dem var innvandrere. Flere av mennene som er synlige i klippet er mørkhudede, og lydinnspillingen avslører at de fleste av dem forsøker å kommunisere på engelsk eller gebrokken norsk. Det later til, utifra denne reportasjen å dømme, å være helt åpenbart at den utryggheten som norske kvinner opplever i Oslos gater i meget stor utstrekning er en direkte konsekvens av ikke-vestlig innvandring.

Videoen kan sees HER.