Tyrkia: «Vi kommer til å sende 15.000 flyktninger til Europa i måneden»

TRUER EUROPA: Tyrkiske myndigheter har på nytt truet Europa med å slippe løs titusenvis av migranter som holdes tilbake av landet. (Foto: Den tyrkiske innenriksministeren Suleyman Soylu).
TYRKIA/EUROPA

Tyrkias innenriksminister, Suleyman Soylu, har truet med å "gi Europa bakoversveis" ved å sende 15.000 flyktninger til kontinentet hver måned.

Tyrkiske myndigheter og EU signerte for ett år siden en historisk avtale som skulle stoppe den enorme flommen av flyktninger fra Tyrkia til Europa.

Men denne avtalen henger nå i en tynn tråd som følge av den diplomatiske krisen som har utviklet seg den siste måneden, da tyrkiske ministre ble stoppet fra å drive politisk valgkamp i Europa.

– Hvis dere vil så kan vi åpne for 15.000 flyktninger som vi i dag holder igjen hver måned og gi dere bakoversveis, sa den tyrkiske innenriksministeren Soylu i tale på torsdag og som ble sitert av nyhetsbyrået Anadolu.

Les også: Tyrkia konfiskerer kristne kirker og erklærer dem «statlig eiendom»

«VI SLIPPER DEM LØS»: Tyrkiske myndigheter truer Europa nå med å slippe løs minst 15.000 muslimske migranter fra blant annet Pakistan, Afghanistan, Irak og Syria inn i Europa hver måned.

Les også: Tyrkia truer EU og Norge med ny strøm av velferdsmigranter

Utenriksminister Mevlut Cavusoglu har allerede indikert at Tyrkia kunne rive opp avtalen og sa at Tyrkia ikke lenger aksepterte retur av migranter som hadde kommet inn i Hellas.

Den diplomatisk krisen ble startet da Nederland og Tyskland nektet tyrkiske ministre å bedrive valgkamp i Europa, da begge landene har betydelige grupper med tyrkiske innvandrere.

Dette førte til at den tyrkiske statsminister Recep Tayyip Erdogan omtalte de to nasjonene som «nazistiske» og sammenlignet dem med Hitler-Tyskland.

Les også: Tyrkia truer: La oss reise fritt innenfor Europa eller så åpner vi flyktningbølgen igjen

TYSKLAND ER NAZI: Tyrkiske medier omtaler den tyske forbundskansleren Angela Merkel, som nazist. Dette fordi tyrkiske ministre ikke ble tillatt å bedrive valgkamp i blant annet Tyskland og Nederland nylig. (Foto: Günes).

Les også: Beviset: Her bomber Russland gigantisk kolonne som kjører olje fra IS til Tyrkia

Innenriksminister Soylu er betraktet som en svært lojal tilhenger av Erdogan-regimet og anklaget både EU og tyske myndigheter for å stå bak anti-Erdogan opprøret som fant sted i juni, 2013, de pro-kurdiske opptøyene i oktober 2014, samt det feilslåtte kuppforsøket i juli, 2016.

– De forsøker å fullføre arbeidet som de ikke klarte tidligere. Hvem står bak dette? Det er Nederland og Tyskland, sa Solyu.

Les også: Tyrkia forbyr jul på tysk skole i Istanbul

Han anklaget Europa for å ha feilet i å hjelpe Tyrkia å bli medlem av EU og ikke hjelpe dem i kampen mot terror.

– Europa, har dere denne typen av mot? La oss minne dere på at dere ikke kan bedrive et slikt spill i regionen og ignorere Tyrkia, la han til.

Les også: Tidligere Miss Tyrkia funnet skyldig i å ha fornærmet Erdogan

RUTE: Grafikken viser hvordan en flyktning beveger seg fra Istanbul i Tyrkia, gjennom Hellas, Makedonia, Serbia, Ungarn, Østerrike, Tyskland, Danmark og til slutt til Sverige hvor flyktningen endelig er trygg. (Foto: BBC).

Den europeiske unionen har sagt at den forventer at Tyrkia fortsetter å holde sin del av avtalen som drastisk har redusert antallet overganger fra Tyrkia til Europa over Egeerhavet.

Den massive migrasjonen som Europa opplevde i 2015 ble sett på som en av hovedgrunnene til at høyreorienterte partier i Europa fikk en sterk økning.

En av de viktigste delene av avtalen mellom EU og Tyrkia var at tyrkerne skulle øke grenseovervåkingen og slå ned på menneskesmuglernettverkene – noe som har stoppet den største flommen av migranter.

Les også: Tyrkiske fans ropte «Allahu Akhbar» under minutts stillet for terrorofrene i Paris

Erdogan og tyrkiske myndigheter har ved flere anledninger truet Europa med å kansellere avtalen og åpne grensene mot Hellas og Bulgaria.

På sosiale medier og i kommentarfeltene har ikke reaksjonene ventet på seg.

– Så det er offisielt. Disse er ikke flyktninger eller migranter. Det er en koloniserende invasjon.

– Et såkalt medlem av NATO truer sine felles medlemsstater med terrorisme? Kutt alle forbindelser øyeblikkelig!

– Så dette er et muslimsk land som innrømmer at muslimsk migrasjon er en straff for den siviliserte verden?

– Å bruke tusenvis av migranter som et politisk våpen mot dine fiender er en krigserklæring.

– Hvis Tyrkia følger opp sine trusler så har de erklært krig mot Europa.

– Finnes det noen tvil at disse migrantene, de fleste menn i militær alder, ikke er noe annet enn en invasjonsstyrke? Ingen av disse som har kommet har gjort det for å tilpasse seg eller bli ekte europeere. De har kommet for å etablere sin religion og tvinge gjennom sine lover på resten av oss. De europeiske lederne har hatt hodene sine i sanden og nok engang så vil vi være avhengige av USA for å hjelpe oss ut av en stadig truende verdenskrig.

– Tyrkia er IKKE vår venn, og har ALDRI vært vår venn! Det er først og fremst en muslimsk nasjon. Den lille sultanen tror at han skal kunne etablere et ekte kalifat. Alt de gjør er typisk muslimsk oppførsel, hvor ønsket er verdensherredømme. Å ta over Europa er hans plan. Tyrkia er en islamsk trojansk hest parkert midt i NATO! Ingenting godt vil komme ut av dette forholdet.

Les også: VIDEO: «Allahu akbar» – her drepes Russlands ambassadør til Tyrkia på direkte-TV