Tusenvis klatrer over grensegjerdet til Europa

PÅ VEI TIL EUROPA. Stadig flere afrikanske menn tar seg over grensegjerdene til de to spanske enklavene i Marokko.

Tidlig på morgenen tirsdag forrige uke, en hendelse som er blitt mer og mer vanlig: Hundrevis av afrikanere forsøker å ta seg over grensegjerdet til Europa fra Marokko til en spansk enklave på det afrikanske kontinentet.

I dette tilfellet Melilla, men det har også vært flere liknende hendelser i Ceuta. Begge enklavene ligger ved Middelhavet, en kort båtreise fra den spanske kysten, og er en del av Spania.

En spansk tjenestemann sier til den britiske avisen Sunday Express at rundt 300 afrikanske innvandrere fra Sør-Sahara klatret på det seks meter høye gjerdet mellom Marokko og Melilla. Rundt 100 klarte å krysse grensen. Tre spanske vakter ble skadet og måtte få legehjelp. Lokale rapporter sier at en av vaktene ble skadet av en krok som ble brukt av innvandrere til å klatre på gjerdet, en annen ble sparket og en annen skadet i et fall. Tre innvandrere ble også skadet og har blitt behandlet av Røde Kors-frivillige. De sies å være i god tilstand, skriver Sunday Express. Flere vogntog ble også skadet.

Spanias to små enklaver i Marokko, Ceuta og Melilla, brukes ofte som inngangspunkter til Europa av afrikanske innvandrere, som enten klatrer over grensegjerder eller prøver å svømme langs kysten. Straks de er inne i enklavene kan de søke om asyl eller forsøke å reise videre til fastlands-Europa. Grupper av innvandrere har forsøkt å komme inn i enklaven ved flere anledninger under innvandrerkrisen.

I januar forsøkte eksempelvis over 1000 innvandrere å krysse inn i Ceuta. Innvandrerne brukte steiner og metallstenger da de kjempet med politifolk fra Spania og Marokko. TV-opptak viste innvandrere sittende på toppen av gjerdet de prøvde å komme seg over. Om lag 55 politimenn ble skadet i kaoset i vinter – 50 fra Marokko og fem fra Spania. Andre videoer tatt av lokale innbyggere viste innvandrere som springer i gatene i Ceuta, lykkelige over å ha kommet inn.

Les også:

800 afrikanske migranter stormet spansk enklave og angrep grensevakter
Spania: Ny lov gir politiet rett til umiddelbart å deportere asylsøkere