Tsjekkisk president: «Europeere bør få lov til å forsvare seg med våpen»

Den ærverdige statsmannen – en veteran fra Prahavåren i 1968, mot det gamle kommunistregimet, samt Fløyelsrevolusjonen i 1989, som endelig fikk slutt på det – kom med kommentarene under en tale til parlamentet til Europarådet, et forum for europeiske myndigheter som ble etablert før EU så dagens lys.

Nivået av internasjonal kriminalitet øker som følge av islamistisk terrorisme, sa Zeman, som svar på et spørsmål fra en armensk politiker.

Jeg er åpen og ærlig, og jeg bruker ikke frasen ‘islamsk terrorisme’ lett, men det er det vi snakker om i flertallet av sakene. Det er koblet opp mot folkemordet i Armenia, sa Zeman.

ERFARING: Den tsjekkiske presidenten har opplevd både tyranni, diktatur og hjelpeløshet overfor terror iløpet av sitt liv. Nå ønsker han å sørge for at folket kan forsvare seg mot en fremtidig invasjon eller terror. (Foto: Miloš Zeman).

Han la til;

Hva kan vi gjøre mot internasjonal kriminalitet? Investere i politiet, investere i militæret, og ha motet til å investere i våre egne våpen.

Min kone har en pistol. Selvfølgelig har hun bestått alle de nødvendige testene, men nå er jeg beskyttet av min kone, og ikke bare av sikkerhetsvaktene, smilte Zeman.

Det andre grunnlovstillegget til den amerikanske grunnloven sier at alle har rett til å bære våpen – selvfølgelig må de oppfylle alle de nødvendige kravene og prøvene.

Vi europeere er litt mer forsiktige enn amerikanerne, men etter Barcelona og mange snikdrap, så mener jeg at forskjellen mellom amerikanerne og europeerne ikke er så stor lenger.

Tsjekkiske statsborgere har noen av de mest sjenerøse våpenlovene i Europa, selv om våpeninnehav ikke er så høye som i nærliggende Sveits – som i motsetning til Tsjekkia, er utenfor EU.

Begge land nyter en lavere drapsrate enn Storbritannia, som opplever en økning i våpenrelatert vold, selv om man har svært strenge våpenlover og krav om eierskap av disse. EU presser nå hardt på både Storbritannia og Sveits å begrense innbyggernes våpenrettigheter – i Sveits sitt tilfelle fordi de er endel av den grenseløse Schengen-avtalen – med begrenset resultat.

VIL REDDE LIV: Muslimer sprenger og dreper uskyldige sivile på gater, torg, busser, tog og flyplasser over hele Europa. Hvis sivile hadde vært bevæpnet så ville et ikke ubetydelig antall av disse angrepene ha blitt stoppet og mange liv kunne vært reddet. (Foto: Illustrasjonsbilde).

Det nedre huset i det tsjekkiske parlamentet svarte på EUs krav i juni, 2017, med å stemme for et grunnlovstillegg til den tsjekkiske grunnloven, som vil gi statsborgerne rettigheter i likhet med de man har i USAs andre grunnlovstillegg, som gir vanlige borgere retten til å bære våpen for å forsvare sitt land.

Vi ønsker ikke å avvæpne vårt eget folk i en tid der sikkerhetssituasjonen stadig blir verre, sa innenriks minister Milan Chovanec da EU-kravet kom.

Islamister har klart å tilegne seg våpen for bruk i en rekke terrorangrep i Europa, selv med strenge våpenlover for lovlig innehav.

Frankrike har opplevd de mest grusomme og dødelige angrepene, der muslimske terrorister har drept politimenn, vanlige sivile, samt journalister, i Bataclan og Charlie Hebdo-angrepene.

De drepte også politimenn mellom det første og andre presidentvalget nylig.

Terroristene bak angrepene i Nice og Berlin var også bevæpnet med våpen, selv om de brukte kjøretøy som sine hovedvåpen.

Europas situasjon står i sterk kontrast til Israels der mange sivile, politimenn utenfor tjeneste eller militære utenfor tjeneste, bærer våpen og ofte stopper terrorangrep før de de blir utført eller mens de utføres, og dermed redder mange liv som følge av dette.