Tsjekkias svar på Berlusconi og Trump kan bli statsminister

Etter valget i Tsjekkia neste helg kan han bli landets nye statsminister. Hans parti ANO, som betyr «JA» leder klart på meningsmålingene foran det regjerende sosialdemokratiske partiet.

I likhet med Berlusconi eier den slovakisk fødte Andrej Babis flere mediebedrifter. Penger til å drive valgkamp har han også. Han er mangemilliardær. Politisk skiller hans sentrumsparti seg fra sosialdemokratene ved en strengere innvandringspolitikk og ikke minst gjennom å være EU-motstandere. Selv med dagens sosialdemokratiske regjering har Tsjekkia en av Europas strengeste innvandringspolitikk. Men Babis er tydeligere og bruker en kraftigere språkbruk.

Samtidig med ANOs fremgang gjør et lite og relativt nytt nasjonalistisk parti, som også er imot innvandring og EU, det godt på meningsmålingene og ligger klart over sperregrensen. Flere observatører lurer derfor på om Tsjekkia blir det neste landet som trekker seg ut av EU. En meningsmåling tatt opp for en drøy uke siden viste en oppslutning for ANO på 27 prosent og det nasjonalistiske Freedom and Direct Democracy (SPD) på 6,5 prosent.

De viktigste tsjekkiske partiene har hovedsakelig fokusert i valgkampen på økonomiske problemer som lønninger og forskrifter, skriver Express.