D
NYTT BILDE AV TERRORISTEN

Dansk politi mener å være helt sikre på at Omar Abdel Hamid El-Hussein utførte begge terrorangrepene i København på lørdag kveld. Det vil si skyteepisoden mot kulturhuset der den svenske kunstprofessoren Lars Vilks deltok i en paneldebatt og skyteepeisoden mot en synagoge.

Tekniske undersøkelser skal allikevel gjøres av den nå døde 22-åringens klær og våpen, for å fastslå at han var den skyldige.

D
SKUTT AV POLITIET: Den 22-årige terroristen skal ha blitt skutt og drept av politiet.

Omar Abdel Hamid El-Hussein oppgis å være født og oppvokst i Danmark. Hans navn viser imidlertid at hans familie har sine røtter i Midtøsten, og man kan med stor sikkerhet anta et El-Hussein har asylrelatert innvandrerbakgrunn.

Ifølge det danske Ekstra Bladets kilder skal ha ha tilhørt kretsen rundt den kriminelle innvandrergjengen ‘Brothas’, som har tilhold i den svært multikulturelle bydelen Nørrebro.

D
TIDLIGERE PET-SJEF: Hans Jørgen Bonnichsen sier de mest ekstreme islamistene gjerne har kriminell bakgrunn.

Radikalisert i fengslet

Det er imidlertid ikke åpenlyst at El-Husseins angrep har noe med det kriminelle gjengmiljøet å gjøre. Dansk politi mener istedenfor å tro at 22-åringen har blitt radikalisert mens han sonet en fengselsstraff og at han ble inspirert av terrorangrepene mot satiremagasinet Charlie Hebdo og en jødisk kolonialbutikk i januar.

Han ble sluppet ut av fengsel for kun et par uker siden etter å ha sonet en straff for grov mishandling med kniv, som skal ha skjedd i 2013.

Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere sjef for det danske sikkerhetspolitiet PET, sier i en uttalelse til danske medier at tidligere gjengkriminelle som har blitt radikaliserte muslimer i mange tilfeller har vært blant de mest voldelige og ekstreme i de islamistiske miljøene.

Ofrene

På søndag offentliggjorde også danske medier identitene på de to personene som ble skutt ihjel under lørdagens islamistiske terrorangrep i København.

Mannen som ble skutt ihjel ved kulturhuset Krudttønden var den 55-årige Finn Nørgaard, en filmregissør som blant annet har arbeidet som produsent for dansk TV. Mannen som ble skutt og drept senere på kvelden utenfor synagogen, var 37-årige Dan Uzan.

D
DREPT: 55-årige Finn Nørgaard.
DREPT:
DREPT: 37-årige Dan Uzan.

Fem politimenn ble skuddskadet under lørdagen angrep. Ved 18.40-tiden på søndag kveld skal en av dem ha kunne forlate sykehuset, mens de fire andre fremdeles ble behandlet for sårene sine. Det opplyses imidlertid at de fire skal være utenfor livsfare.

Relatert:

– Muslimer angrep i København – to drept – fem politifolk skadd

– Terrorangrep i Paris – 12 døde – politimann henrettet av islamister

– Kanadisk media – Islamske stat bak terrorangrepet

– Islamister i Australia tok gisler

– Statsminister Solberg: 23 norske kommuner må se opp for islamister

– Her er IS sin dødsliste over politikere, forfattere og journalister