Sveriges Radio sparket journalist: «Bare venstreorientert nyhetsdekning er akseptert»

SPARKET JOURNALIST: Sveriges Radio likte ikke at en av deres journalister hadde skrevet om sin tid som saksbehandler for Migrationsverket og hvordan Sverige har sluppet inn IS-terrorister sammen med vanlige flyktninger. - Vi tillater bare venstreorienterte vinklinger her på SR, fortalte sjefsredaktøren til journalisten. (Foto: Nyheter Idag).
SVERIGE/POLITISK KORREKTHET

NRK sin søsterkanal, Sveriges Radio, har sparket en journalist for å ha skrevet debattartikler hvor han stilte spørsmål relatert til asylpolitikken. Redaktøren informerte journalisten under et møte om at venstreorientert nyhetsformidling er det eneste som aksepteres fra ledelsen.

Den sparkede SR-journalisten heter Egor Putilov og jobbet tidligere som saksbehandler for Migrationsverket (UDI i Sverige). Under asylkaosets mest hektiske dager i  fjor skrev Putilov flere debattartikler som ble publisert av Aftonbladet og Svenska Dagbladet.

Artiklene hadde utgangspunkt i journalistens egne erfaringer som saksbehandler der han blant annet skriver at Sverige slipper inn terrorister i landet.

«Til tross for tydelige advarsler gjør Migrationsverket ytterst lite for å fange inn personer med koblinger til terrororganisasjonen IS«, advarer han i en av sine debattartikler, der har gir et innblikk i myndighetenes kaotiske arbeidssituasjon.

Les også: Svensk journalist snakket kritisk om sin egen avis – fikk sparken

D
SJEFSREDAKTØR I SR: Luise Steinberger fortalte sin journalist at bare venstreorienterte meninger er godtatt hos Sveriges Radio. Noen dager senere fikk journalisten sparken. (Foto: Twitter).

I desember i fjor hadde Putilov et vikariat på Sveriges Radio og ble innkalt til sin sjef, Luise Steinberger, etter at hun ble gjort oppmerksom om hans debattartikler.

Putilov gjorde et opptak av samtalen og la den ut på sin blogg på torsdag.

– Det er veldig, veldig viktig rent generelt, om du vil være her. Du kan egentlig ikke publisere noenting i det hele tatt som tar et standpunkt i politisk spørsmål på noen Facebookside eller lignende, påpeker Steinberger under samtalen.

Putilov er uenig og påpeker at debattartiklene ikke er politiske standpunkter, men et innblikk i arbeidssituasjonen hos Migrationsverket og at han har skrevet dem som en tidligere asylbehandler.

Les også: Sveriges Television med politisk korrekt manual for sine journalister

Under samtalen snakker Luise Steinberger, som er redaksjonssjef på Sveriges Radio, om å være «brennmerket», om man har feil meninger. Hun påpeker at det er greit å fremføre venstreorienterte meninger, men ikke høyreorienterte meninger, hvis man jobber for den statlige mediegiganten.

– Public service anklages ofte for å være venstrevridd, sier Steinberger.

– Jeg er enig i det. Det skjer ofte at folk bryter mot programreglene som vi har og det er greit om de uttaler seg venstreorientert her på huset. Men om det ikke er venstreorientert, da kommer sjefene med en gang.

Les også: Norske journalister avslørt – ekstremt skjev dekning av flyktningkrisen

Noen dager etter samtalen med redaksjonssjefen fikk Putilov sparken fra Sveriges Radio.

Han forteller følgende til nettsiden Nyheter Idag:

– Som jeg har fortalt i mitt blogginnlegg, så forsøkte jeg å holde meg til fakta i rapporteringen om migranter og flyktninger. Det ble tydeligvis ikke tatt godt imot, ettersom bare venstrevinkling er godkjent på SR ifølge min daværende sjef, Luise Steinberger.

Les mer: Undersøkelse bekrefter: Norske medier er rødere enn noen gang

Relatert: