SVERIGE: Uro over flysikkerheten når syriske flyktninger uten klar identitet ansettes på Arlanda flyplass

ARLANDA: Det kommer nå bekymringsmeldinger fra ansatte på den svenske flyplassen etter at et firma har begynt å ansatte nyankomne flyktninger fra krigssoner i Syria med blant annet å håndtere bagasjen til flyene. (Foto: Frieord.no).
UTENRIKS

Ansatte på Arlanda flyplass nord for Stockholm er urolige etter at et firma har begynt å ansette nyankomne syrere for å blant annet håndtere bagasje. Flere har påpekt at flysikkerheten er i fare og risikoen for terrorangrep øker hvis man setter inn mennesker rett fra krigssoner og med uklare identiteter på følsomme områder som krever sikkerhetsklarering.

Det er det internasjonale selskapet Aviator som i Sverige har begynt å ansette syrere som savner svensk eller annet nordisk statsborgerskap. Selskapet bedriver blant annet med inn- og utlasting av bagasje, som fra et terrorperspektiv er et meget sårbart område som krever stor tillit og sikkerhet.

Ansatte på flyplassen, som er klassifisert som et beskyttelsesobjekt av svenske myndigheter, har kontaktet den svenske nettavisen Samtiden.se og uttrykt at man er bekymret for hvordan Aviator ansetter nyankomne krigsflyktninger fra Syria.

Det pågår i denne stund en rettssak der en migrant står tiltalt for terrorangrepet i sentrum av den svenske hovedstaden sist vår. Terrornivået i vårt naboland er også forhøyet.

De bekymrede arbeiderne på Arlanda peker i uttalelsen sin til Samtiden på det trusselbildet som finnes fra islamske terrorister i dagens vestlige samfunn. Terrorister som befinner seg i såvel Sverige som andre land i Europa og hvor mange av dem fryktes å ha tatt seg inn i Europa og Sverige med falske papirer og historier om å være flyktninger. Ifølge Migrationsverket så savner 9 av 10 personer som søker asyl i Sverige identitetspapirer.

BESKYTTELSESOBJEKT: Svenske myndigheter har klassifisert flyplassen i hovedstaden som et såkalt «beskyttelsesobjekt». Allikevel tillates firmaer som har kontrakter med flyplassen å ansette personer som akkurat har kommet fra konfliktsoner i Midtøsten. Personer som i følge svenske myndigheter svært ofte mangler reelle identifikasjonspapirer. (Foto: Frieord.no).

Ifølge det svenske sikkerhetspolitiet Säpo, så finnes det minst 2.000 radikale muslimer med voldspotensiale i Sverige. Terrorforskeren Magnus Ranstorp har uttalt at et nytt terrorangrep i Sverige i nærmeste fremtid ikke er usannsynlig.

Da Samtiden kontakter Aviator for å høre om de ansetter nyankomne flyktninger og den potensielle sikkerhetsrisikoen så får avisen følgende svar:

Vi har ansatte fra alle mulige land og diskriminerer ingen. De (nyankomne syrerne red. anm.) har samme rettigheter som alle andre til disse jobbene.

På sosiale nettverk tok det ikke lang tid før de første memet så dagens lys i forbindelse med nyheten.

Foto: Twitter
 • Orsen330

  Noen ansatte har alarmert. For noen rasister! Her må Løfven på banen. Det må da være viktigere å ansette noen muslimske ukjente/uklarerte Syrere enn at et skarve SAS-fly skulle få problemer. Men det blir bare spekulasjoner.
  Ingen IS-banditter har sluppet unna da, siden ansettelsene går smertefritt.

 • Tore Halvorsen

  Trodde man måtte ha sikkerhetsklarering for å jobbe på slike steder, ser ut som at jeg tok feil. Men da kan vi vel fjerne sikkerhetskontrollen for passasjerer og trø metalldetektorene ut av vinduet også, for disse tiltakene er jo helt bortkastet nå lol.
  Kunne de ikke ansatt dem i andre stillinger som ikke skaper så mye usikkerhet, som f.eks i immigrasjonsverket og la dem styre hvem som får statsborgerskap?

  • alexanderramsland

   Der jobber dem nok allerede skal du se.

   • Tore Halvorsen

    Jeg var sarkastisk, ikke bare jobber de der (og i UDI), men de er i tillegg overalt i rikspolitikken i våre land også. De er med å styre landet. Og nå de siste dagene var hele 4 av dem og uttalte seg om immigrasjonspolitikken på vegne av Ap….mens støre bare fikk en bitteliten notis der han kremtet ett eller annet om å bli strengere lol….tenk på det.

   • Rog Moen

    Akkurat som i norge der de kvotetes inn både i politi og embedsverk………dessverre

 • alexanderramsland

  Toppers dette går veien skal du se. Eneste jeg kom på i denne sammenhengen er prima veras idiot. https://www.youtube.com/watch?v=2SVp_Ws8XvI

 • afufix

  Ifølge vitner ble fet kastet ID-papirer i stort omfang i søppelkassene da migranter/flyktninger ankom jernbanestasjonen i Mūnchen i 2015. Hvorfor godtas historiene om hvorfir de ikke har disse dokumentene uten videre? Dette indikerer jo at de har noe å skjule og fører til betydelig merarbeid for de som skal prøve å nøste opp i disse fortellingene.

 • Hans Hansen

  Flott jobb å for «hjemvendte» fremmedkrigere. Absurdistan slutter aldri å overraske.

 • Mjolne

  Hvorfor ansetter de potensielle terrorister på en flyplass, og hvorfor tar de slikt rask inn i landet sitt i det hele tatt?
  Idioter kaller vi slike!

 • invernes

  Sverige blitt et eneste stort mental sykehus der galninger av verste slag styrer landet.

 • TheWest

  Hva blir det neste … ???

 • TheWest

  Hva blir det neste … ???

 • MrZeroG

  Når fikk man rettigheter til en jobb ? Meg bekjent skal man sikkerhetsklareres for en slik jobb, men det gjelder kanskje bare skandinaver ?

  • Rog Moen

   Ja det gjelder bare skandinaver..

 • elin irene jobe

  Skremmende.

 • Kåre Bjelland

  Da er det nok ikke lenge før det smeller.