På lørdag kveld kl. 19, fikk politiet i Stockholm inn en melding om at flere skudd skal ha blitt avfyrt i drabantbyen Rågved. Når politiet ankom plassen fant man en skuddskadet mann liggende på bakken. Mannen ble ført til sykehus, men døde senere av skadene.

Politiet rubriserer hendelsen som mord, og det spekuleres om det var et internt oppgjør i gjengmiljøet i hovedstaden. Dette da det skal ha vært et slagsmål i området før skuddet falt og et antall personer ble observert løpende fra drapsplassen.

Dette er dessverre ikke en enkelthendelse i vårt naboland, hvor man opplever skyteepisoder så ofte som hver tredje dag i de største byene.

Malmø

Malmøpolitiet har beslagelagt 91 våpen under årets åtte første måneder. Antall skyteepisoder er 67, ned noe fra 2013 hvor man hadde 79 i den samme perioden. 19 personer har blitt skadet som følge av disse.

OVERSIKT OVER SKYTEEPISODER: Svenske medier har laget egne kart med oversikt over hvor de ulike skyteepisode har funnet sted. Her fra Malmø i 2013.
OVERSIKT OVER SKYTEEPISODER: Svenske medier har laget egne kart med oversikt over hvor de ulike skyteepisode har funnet sted. Her er de 109 skyeepisodene registrerte i Malmø under hele 2013. Det gir en frekvens på en skyteepisode hver tredje dag, året rundt.

Nå forlenger politiet i byen «Operasjon Olivia» frem til mars 2015. Dette er byens særskilte satsing mot gjengvolden som har plaget byen det siste tiåret. I Operasjon Olivia fotfølger politiet rundt 80 personer med tilknytning til byens kriminelle miljø som bor i de mest innvandrertette områdene.

Et titalls av disse igjen anses å være ekstremt farlige, blant annet medlemmer av «M-falangen», en kriminell gruppe med medlemmer som i all hovedsak består av annengenerasjons innvandrere fra Balkan.

MANGE ARRESTASJONER: Svensk politi gjør så godt de kan. Men så lenge dørene til landet står på vidt gap, er det en umulig jobb å stoppe gjengkriminaliteten.
MANGE ARRESTASJONER: Svensk politi gjør så godt de kan for å hindre innvandrerbandene i å få fotfeste. Men så lenge dørene til landet står på vidt gap, er det en umulig jobb å stoppe gjengkriminaliteten.

«Mordrekord» i Gøteborg

I 2013 skal Gøteborg ha slått en dyster rekord. Aldri før har det vært så mange mord i byen. Dette forteller den danske avisen Extrabladet. 13 personer skal ha blitt drept og ytterligere to personer skal være sporløst forsvunnet, mest sannsynlig ofre for en kriminell handling.

– Vi har hatt det utrolig tøft. Det her ligner ingenting på det jeg har opplevd tidligere, sier sjefen for kriminalpolitiet i Gøteborg, Sven Alhbin, til Gøteborgposten.

Spesialenheter mot gjengkriminalitet

Endel av disse drapene omfattes av de nye kriminelle gjengene som har etablert seg i de største byene. Dette har ført til at politiet i alle de store byene har måttet opprette egne spesialenheter for å komme innvandrerkriminaliteten til livs.

Bare i Gøteborg har et prosjekt rettet mot å stoppe skyteepisodene i byen kostet over 80 millioner svenske kroner på ett år. Nye tall viser at man forventer at dette tallet vil komme over 100 millioner kroner, innen første kvartal 2014. Byen har opplevd over 100 skyeepisoder under 2013 og 2014. Statistikkene er dystre.

– Antallet skuddepisoder i Gøteborg i 2013 var 57. Åtte døde og 31 med skuddskader.

– Antallet skuddepisoder i Gøteborg i 2014 er 46. Fire døde og 19 med skuddskader. Ennå er det tre måneder igjen av året.

«Vi må lære å leve med skyeepisodene»

Politiet fortviler over den hensynsløse måten de kriminelle bruker automatvåpen mot hverandre på. I ett intervju med Dagens Nyheter forteller politimannen «Jimmy» at de kriminelle skyter med automatvåpen i tett befolkede områder. Han skal selv ha vært i en politibil bare 400 meter fra en skyteepisode som førte til at en 17 år gammel gutt og en 28 år gammel mann ble drept i en park i byen i fjor.

– Vi kunne like gjerne hatt ti dødsofre, sier Jimmy.

Men gjengprosjektene har virket og Jimmy kan fortelle at politiet tidligere ikke kunne rykke ut med kun en bil, men måtte vente på forsterkning.

– Tidligere kunne vi ikke rykke ut hit når alarmen gikk med bare en bil. Nå kan vi parkere bilen, gå rundt i en time og komme tilbake til en hel bil, sier han.

En somalisk gutt som spiller fotball i nærheten er enig i at det har blitt bedre:

– Ikke en eneste skuddløsning siden jeg kom tilbake fra Somalia, sier Ismail.

En politimann ved navn Sjölander tror at skytingen dessverre er noe man må leve med i det nye Sverige:

– Men jeg tror dessverre vi må leve med alle skyteepisodene. De var der lenge før disse konfliktene startet og de kommer til å være der så lenge det finnes våpen på markedet. Det vi må sørge for er at skuddløsningene ikke rammer tredjepart, sier han.

Resultatet av åpne grenser

Gjennom den ukontrollerte innvandringen de siste 40 årene har Sverige bygget opp en hel kriminell underverden som ved siden av sosialbidrag fra staten lever av å innbefatte seg med narkotikasalg, våpensalg, illegal spillvirksomhet, prostitusjon, menneskehandel, stjålne varer og verditransportran, samt hvitvasking av inntekter fra dette gjennom nattklubber, restauranter og matvarebutikker.

VERDITRANSPORTRAN: Verditransportran er svært vanlig i Sverige. Ranerne er som regel
VERDITRANSPORTRAN: Verditransportran er svært vanlig i Sverige. Ranerne er som regel godt trente menn fra eks-Jugoslavia eller Baltikum. Også etniske svensker er ofte innblandet i disse.

Territoriene er strengt kontrollert av mafia-syndikater som er inndelt etter etnisk bakgrunn. Eks-jugoslavia, eks-Sovjetunionen, Midtøsten, Afrika og noen få etniske svensker kriger om bydeler og milliardinntekter på det svarte markedet.

Blir man tatt er det som en ferie å regne å komme i et svensk fengsel. Det er dessuten et ypperlig sted å stifte nye kontakter og lage allianser for fremtiden.

30 skudd og «Ett flertal kulhål i ansiktet»

18 mai i år skal en 29-årig gjengleder ha blitt henrettet i Gøteborg. Ifølge politiet skal morderne ha tømt hele magasinet i en maskinpistol av typen Mac-10 mot mannen. Mordet skal ha skjedd inne i en ungdomsklubb på en skole i bydelen Backa.

SKYTING PÅ SKOLE: De kriminelle gjengene i Sverige skyr ingenting. Mord utføres på gater, inne på restauranter og kjøpesentre og tilogmed på fritidsklubber på skoler. (Foto: Området der gjenglderen ble skutt med over 30 kuler).
SKYTING PÅ SKOLE: De kriminelle gjengene i Sverige skyr ingenting. Mord utføres på gater, inne på restauranter og kjøpesentre, og tilogmed på fritidsklubber for ungdom. (Foto: Området der gjenglederen ble skutt med over 30 skudd).

Et titalls personer skal ha vært tilstede og en annen mann skal ha blitt skadd av rikosjetter fra maskinpistolens kuler. Såvel den drepte som den skadede mannen skal ha vært kjenninger av politiet fra før. Mannen som ble skutt og drept skal blant annet ha vært involvert i det spektakulære «Landvetterranet» i 2006, der ranere kjørte inn på en flyplass og ranet et innkommende fly fra England for nesten 8 millioner kroner.

Politiet rubriserer hendelsen som mord eller drap og forsøk til mord eller drap – men til tross for intensivt politiarbeide er ingen gjerningsmann pågrepet.

Norske medier merkelig stille

Når man leser ovenstående hoderystende statistikker og utvikling i vårt naboland, så skulle man tro at dette var et aktuelt tema hos våre egne dagsaviser. Enkelte av de mest spektakulære skyeepisodene eller drapene vil bli omtalt, men da uten noen sammenheng eller årsaksforklaring mot den enorme innvandringen til landet.

Spør man den jevne norske avisleser om skyting og Sverige, så vil nok navnet Peter Mangs komme opp. Den aspergerdiagnoserte Peter Mangs skal ha vært involvert i så mange som 15 ulike skyteepisoder og skjøt i all hovedsak innvandrere. Det ble derfor slått opp at han singlet ut innvandrere. Men at han skulle være innvandrerfiendtlig passer imidlertid dårlig med opplysningen som kom i ettertid, med hans medlemsskap i det kommunistiske Vänsterpartiet, samt at et av hans drapsoffer var en etnisk svensk kvinne. Ifølge Mangs skal han ha vært misfornøyd med kriminaliteten i samfunnet og at dette var årsaken til hans ugjerninger. Mangs fikk mange oppslag hos Dagbladet, VG og Aftenposten.

Men de hundretalls skyteepisodene og drapene i den kriminelle underverdenen i Sverige hvert år blir forbigått i største mulige grad av våre statsstøttede medier. Skyteepisoder og drap som i all hovedsak er drevet av de nyankomne svenskene og deres etterkommere.