Gothia Cup, eller verdensungdomscupen, er en av verdens største fotballturneringer for barn og ungdommer i alderen 11-19 år.

Turneringen som arrangeres i Gøteborg i juli hvert år samler cirka 37.000 deltakere fra hele verden. På arrangørenes hjemmeside beskriver de seg selv som en «møteplass for verdens ungdommer, uansatt religion, hudfarge eller nasjonalitet, med fotballen som fellesnevner».

Nå har det kommet ut at ingen av skolekantinene som serverer de 37.000 spillerne har svinekjøtt på menyen og at dette er gjort av hensyn til de mange muslimske deltakerne.

Den svenske nettavisen Nyheter Idag ringer arrangøren og spør om de vet hvor mange av deltakerne som er muslimer:

Ja, det vet vi stort sett, sier Lena Rönnefors.

Hun forteller at det er deltakerne fra muslimske land som går å regne på. Antallet muslimer fra europeiske land kjenner hun ikke til. På spørsmål om hvor stor andel av deltakerne som er muslimer kan hun imidlertid ikke gi noe konkret svar:

Ingen aning. Jeg har ingen aning, sier hun igjen.

På hjemmesiden fant man følgende etter siste års turnering:

Ettersom vi har mange muslimer som kommer til turneringen har vi valgt å ikke servere svinekjøtt. Dere behøver derfor ikke å omtale dette som spesialmat eller allergi.

Svinekjøtt er forbudt innen islam og anses som «urent», eller halal på arabisk. Det motsatte av tillatt mat, halal.

Avgjørelsen har fått oppmerksomhet på sosiale medier men arrangørene har svart at de ikke anser det rart med sin religiøst tilpassede meny.

Da Nyheter Idag spør turneringsleder Lena Rönnefors hvorfor man ikke bare kunne ha et alternativ for de som ikke ønsker å spise svinekjøtt svarer hun følgende:

 – Vi har ikke hatt svinekjøtt på vår meny på skolene de siste 20 årene, tror jeg.

 – Hva er spørsmålet? Hva er det du lurer på? Vi har ingen klager på menyen, så det er vel kjempebra.

Gothia Cup har vært i nyhetene med kontroverser vedrørende deltakere fra islamske land tidligere, da i forbindelse med grove seksuelle overgrep og voldtekter utført av både trenere og spillere mot svenske jenter.