Tidligere denne uken publiserte den svenske regjeringen sitt «vårendringsbudsjett«.

Totalt satser man 1.5 milliarder ekstra i velferden. Samtidig blir utgiftene til innvandring 5 milliarder dyrere ettersom statens gjeld for «enslige flyktningbarn» skal betales ned.

Les også: Sjokktall fra Sverige: 32.800 kroner i måneden i bidrag for en innvandrerfamilie

FLYKTNINGBARN: Mateulah Asiz, Nasrullah Ahmadi, Leif Hadefjell, Marzieh Akbarie och Asad Bayat poserer for kameraet. Svenske myndigheter har gjort plass til 5 milliarder ekstra på budsjettet for enslige flyktningbarn. (Foto: Annacarin Aronsson).

Les også: Svensk kommune kjøpte tre boliger til 14 millioner for EN muslimsk mann, hans TRE koner og 16 barn

Politiet får 200 millioner. 360 millioner satses på eldreomsorgen. 100 millioner går til sommerjobb for unge. 110 milliarder til flere boliger og 600 milliarder går til å forbedre tilgjengeligheten i helse- og sykeomsorgen.

Vi har tatt Sverige i en ny retning. Investeringer i arbeide, helse, skole og klima har gitt resultater. Nå fortsetter regjeringen med ytterligere satsninger for et trygt og holdbart Sverige, hevder finansminister fra den venstreorienterte regjeringskoalisjonen, Magdalena Andersson (S) i en uttalelse.

Les også: 15.000 svenske pensjonister risikerer å sulte ihjel

FORNØYD: Vi tar fra de som allerede er fattige og syke og gir alle skattekronene til de som har klart å reise halve jordkloden rundt for å stjele velferden vår, sier finansminister Magdalena Andersson fra Socialdemokraterna gjennom sitt nye budsjett. (Foto: Finansdepartementet).

Les også: 90-åring fikk ikke plass på eldrehjem – tok sitt eget liv

Samtidig øker såkalte etableringsutgifter for nyankomne innvandrere med 15 millioner kroner, en sektor som allerede har fått nærmere en kvart milliard svenske kroner under den første runden.

Må stenge sykehus og legevakter

Samtidig som det svenske vårbudsjettet ble lagt frem så kom nyheten om at regioner og kommuner i landet går med kraftig underskudd.

I region Jämtland Härjedalen så tvinges man nå til å ta «meget kraftfulle tiltak» for å minske sine kostnader og få økonomien på beina, skriver regionen i en pressemelding på sine hjemmesider på fredag.

Les også: Svensk barnefamilie kastes ut for å gjøre plass til flyktninger – faren: «Jeg er helt tom»

I mars måned lå regionen med 60 millioner kroner i underskudd. Derfor tok regionsdirektør Hans Svensson initiativ til et et såkalt økonomisk kriseteam som kun skal jobbe med å stramme inn budsjettene og hvor prosessen for kostnadsinnsparinger kortes inn.

Man må blant annet si opp cirka 100 personer i det offentlige. Man innfører også ansettelsesstopp.

Det mest drastiske tiltaket kommer imidlertid ved stenging av en rekke helse-, lege- og legevaktkontorer.

Dette er omveltende og kontroversielle forslag og jeg vet at mange kommer til å bli opprørte. Men vi må sørge for at pasientsikkerheten hele tiden opprettholdes.

Les også: Sverige: Kommune kansellerte julemiddag for eldre og og syke fordi julaften falt på en lørdag

Gravide må føde i bilen og parkeringsgarasjer

Frieord skrev i fjor om hvordan man i Sverige nå har lagt ned flere lokale fødsel- og barselklinikker og dermed sørget for at gravide i enkelte må kjøre i timesvis – gjerne på mørke vinterveier – og som har ført til flere dødsfall, samt har ført til at gravide har måttet føde i bilen eller parkeringsgarasjer da man ikke har rukket frem til sykehuset i tide.

Det har gått så langt at svenske myndigheter har laget informasjonsbrosjyrer, vidoer og kurs for hvordan man skal føde i bilen sin, hvis man ikke rekker frem til et regionssykehus etter at veene har startet.

Fra Frieord:

Politikerne i Sollefteå valgte å legge ned fødestuen på det lokale sykehuset for å spare penger. Istedenfor må de fødende etter 1. februar kjøre mellom 10 og 20 mil til sykehuset i Örnsköldsvik.

Les også: Max (10) mister livsviktig medisin pga innsparing – innvandrere derimot får titalls millioner i gratis tannhelsetjenester

FØDT I BILEN: Småbarnsmoren Emma var den første som måtte føde i bilen på vei til sykehuset etter at politikerne la ned fødestuen på det lokale sykehuet. (Foto: Privat).

Og det er ikke akkurat Europaveien, sier en gravid mor til den svenske avisen Expressen:

– Ifjor var veien til Örnsköldsvik stengt på grunn av glatt veibane. Skal jeg stå der i en upløyd snøfonn og håpe at lastebiler ikke treffer oss i det de fyker forbi? Fy, sier Sandra Nolén.

– De (politikerne red. anm.) sier at de ikke kan gi oss trygg behandling på det lokale sykehuset, men er det tryggere å sette oss i en bil på veien med veer, spør Emmelie.

– Dette er et svik mot oss kvinner. Man tenker mye på disse «feministiske politikerne». Men hvor er de nå?

Les mer: Sverige: Kreftsyke Solbritt (72) sendt hjem for å dø – «Sykehuset er dessverre fullt»

PÅ VEI: I Sverige har enkelte gravide par nå måttet innfinne seg i at veien til sykehuset har blitt så lang som 20 mil. Og dette på lokale veier som ofte er stengt eller har dårlig belysning og sikt.

Les også: Asylkostnadene sprer panikk innad i den svenske regjeringen

Men det er ikke bare de høygravide som kommer under sparekniven. Også avdelingene for akutt ortopedi og akuttkirurgi legges ned.

Lokalpolitikerne var nesten delt i spørsmålet om nedleggelsene, men til slutt var det Ewa Back fra Socialdemokraterna som fikk igjennom nedleggelsen.

– Jeg føler meg trygg på at vi har gjort en korrekt avgjørelse. Vi har bare en fødsel i døgnet. Og det krever mange leger for å ta vare på sikkerheten.

Les også: Svensk statsminister: «Vi kommer ikke til å ha råd med så mye annet enn innvandring fremover»

FORNØYD: Arbeiderpartiets søsterparti har vedtatt å legge ned både fødestue og akuttkirurgien i Sollefteå. – Vi er fornøyd med avgjørelsen, sier leder for helse og sykebehandlingsnemda, Ewa Back.

Les mer: Sverige: Barnemor brutalt knivranet og voldtatt på parkeringsplass utenfor kjøpesenter

Expressens journalist spør henne om ikke hver kvinne og liv er viktig.

– Det er de jo. Men vi har gjort en risikoanalyse og den var enstemmig. Vi må se over våre ressurser og velge andre alternativ.

Men jordmødrene og sykepleierne på den nå nedlagte avdelingen deler ikke sosialdemokratens entusiasme over å spare penger.

– Det sier seg selv at det er en risiko å sette seg i en bil og kjøre 15 mil når man skal føde barn. Om navlestrengen havner rundt halsen og morkaken løsner? Å si at det kun er en fødsel i gjennomsnitt er en sannhet man må ta med modifikasjon, sier sykepleierne.

I desember hadde vi åtte fødsler på to og et halvt døgn. Jeg tenkte, herregud, om vi hadde stengt den 1. desember i fjor, hva hadde skjedd da, spør Maria Dahlberg.

– Da hadde kanskje seks av dem klart seg. En hadde født i bilen og en hadde dødd. Når mammaen som skulle føde kom til fødeavdelingen rant det blod, morkaken var løsnet og det var så vidt man klarte det med akuttsnitt, babyen var medtatt men han rakk ikke å bli skadet.

Sykepleierne påpeker at man kanskje sparer penger i det korte løp, men hva med utgiftene etter komplikasjoner, fødselsskader og mulig død?

Les også: Asylsøkere kom til Sverige i privatjet

Kurs i å føde i bilen

Etter at man la ned fødeavdelingen har man innført kurs i hvordan man føder i bilen for de gravide parene.

Les mer: Sverige: 72-årig ektemann lå ved siden av død kone i fire dager i egen avføring – ble nektet behandling og døde selv

KURS I BILFØDSEL: Svenske myndigheter lærer nå opp gravide foreldre hvordan man føder i bilen. Dette etter å ha lagt ned fødeavdelinger for å spare penger.

Fra Expressen:

Bakken var dekket av snø og det var flere minusgrader da de første paret i går kveld sto og hutret utenfor sykehusets kurslokaler for å lære seg de viktigste tingene under en bilfødsel.

Jordmoren Maria Dahlberg har brukt en modell av en kvinnes underliv og plassert den i passasjersetet på en bil for å vise hva den kommende moren og faren skal gjøre.

– Først og fremst skal man stoppe på en passende plass, en ufarlig plass, og slå på nødlysene. Deretter lar man mammaen sitte i passasjersetet – det er mest praktisk. Man legger ned setene, tar av bilbeltet, tar av klærne og drar opp beina, hvis det er tid for fødselen.

Måtte føde i bilen

Politikernes sparekniver skulle få dramatiske konsekvenser for høygravide Emma Andersson og hennes ektemann.

Tre uker etter at politikerne la ned fødestuen på det lokale sykehuset var det tid for å føde.

I snøføyka og med gradestokken godt på minussiden satte ekteparet seg i bilen for å kjøre til sykehuset over 10 mil unna.

– Jeg forsøker for konge og fedreland å knipe alt jeg kan, for jeg ønsker virkelig ikke å føde i bilen. Samtidig har jeg panikk, er utrygg og redd, skriver småbarnsmoren på Facebook.

Les mer: Sverige: Lotti måtte vente i 50 timer på akutten før hun fikk hjelp

10 MIL TIL FØDESTUA: I minusgrader og på glatte veier måtte det gravide paret stoppe før man kom frem for å føde sin baby i veikanten. Ambulansen kom ikke frem i tide på grunn av veiarbeide. (Foto: Google Maps).

Pappen Jim lykkes til tross for dårlig mobildekning å få kontakt med en ambulanse som via høyttaleren på mobiltelefonen hjelper ham gjennom fødselen.

Ambulansepersonalet er fremdeles to mil unna.

– Samtidig som jeg kjenner veene og føler at hodet til babyen vil ut så hører jeg at en vei er avsperret på grunn av veiarbeide og at ambulansen må kjøre en omvei gjennom Bjästa, fortsetter mammaen.

Et mareritt for meg. Panikkslått. Utrygg, beskriver Emma det som.

Babyen blir født noen minutter før ambulansen kommer frem.

Det ble en liten jente.

– Uten bukser eller sko, med navlestrengen hengende og vår datter på brystet må jeg gå ut i snøen, i minusgrader. Blottet for allmennheten. Inne i ambulansen kjente jeg meg trygg og jeg fikk et følelsesmessig sammenbrudd. Det er det verste jeg har vært med på, et trauma og mirakel på en gang, skriver mammaen.

Les mer: Sverige: Fire arabere kjørte på mor og barnevogn – moren kritisk skadd

BRA TIL SLUTT: Det gikk heldigvis bra til slutt for Emma og hennes nyfødte baby. Men hva skjer med det neste paret som må gjennom en fødsel i minusgrader i en bil i veikanten?

Emma Andersson ville egentlig ikke fortelle en så personlig hendelse for allmennheten, opplyser hun, men kjenner det nødvendig for at politikerne skal forstå hva de har gjort.

– Faen ta dere politikere, sier hun frustrert.

Alt gikk bra fysisk, men psykisk da? Er ikke det minst like viktig? Vi som ikke vil bo i storbyene fortjener vel bedre enn dette? Er dette år 2017? Faen ta dere politikere, skriver Emma igjen.

Ikke bare i Sverige

Å stenge ned fødeavdelinger på sykehusene er ikke bare noe politikerne gjør i vårt naboland. Her i Norge har man blant annet «sommerstengt» fødeavdelinger i byer som Harstad, Fredrikstad og Tønsberg.

Les også: Norge bruker milliarder på velferdsmigranter – eldre og pasienter sulter ihjel på norske sykehus

På nettsiden babyverden.no forteller en småbarnsmor hva hun synes:

– Jeg tenker mer og mer på at de skal feriestenge fødeavdelingen her i Harstad til sommeren. Det er en god sjanse for at jeg da altså må til Narvik til å føde, en biltur på 1 time og 45 minutter. Min forrige fødsel gikk ikke veldig fort, men det kan den jo gjøre med nummer to….og lang biltur med rier frister ikke.

Også Fremover.no har skrevet om sommerstengingen:

Paul Larsen, jordmor ved UNN Narvik, mener sommerstengte fødeavdelinger betyr mye unødvendig uro for gravide.

Les mer: Fjerner støtte til syke nordmenn – ønsker flere flyktninger og asylsøkere

Hans utgangspunkt er at Helse Nord RHF «kun» har anmodet om sommerstengt, mens det er UNN som har bestemt seg for å gjennomføre det.

Det har aldri vært problemer med å skaffe vikarer til å holde åpent også om sommeren, mener han.

– Da det var sommerstengt fødeavdeling i Narvik sist resulterte det i tre uplanlagte fødsler på sykehuset,  en uplanlagt hjemmefødsel og en ambulansefødsel.

Han understreker at det ikke på noe tidspunkt var fare for liv eller helse for de involverte, men betegner det som ekstreme opplevelser for de fødende.

Det burde være helt unødvendig, mener jordmor Paul Larsen.