Det er Trafikverket (Trafikketaten) som i år har lagt ned forbud for svenske kommuner å sette opp sin julebelysning på stolper som myndighetene forvalter.

Dette betyr at det på mange tettsteder og byer ikke kommer til å være noen julebelysning i det hele tatt.

Forandringen er en seier for de som ønsker å tone ned påminnelsen om landets kristne tradisjon, men ifølge Trafikverket er det «sikkerhetshensyn» som ligger bak den drastiske forandringen.

– Stolpene er ikke dimensjonerte for vekten som julebelysningen har og vi må ta bort ting som ikke skal være der. Vi garanterer sikkerheten først, sier Eilin Isaksson, nasjonal koordinator for trafikkregulering hos Trafikverket til SVT Jönköping.

Hvor mange stolper som har falt ned i Sverige på grunn av julebelysningen fremgår ikke fra Trafikverket. Men beskjeden har blitt mottatt med skepsis av kommunene.

– I vår kommune har vi problemer med gjerder som skal stoppe elg og annet og at mennesker dør i trafikken fordi disse løper ut i veien. Det synes jeg er en viktigere sak for Trafikverket enn å slukke ned vår julebelysning, sier ordfører i kommunestyret i Gislaved, Marie Johansson (S), til SVT.

vipps1

Ønsket å forby bruken av ordet «jul»

Det er ikke bare i Sverige at julefeiringen har trangere tider. Her i Norge sendte nylig rektor for Ekholt skole på Rygge, Line Lofstad Andersen, et brev til alle foresatte om at man skulle slutte å bruke ord som «jul» og «påske», men istedenfor bruke ord som «vinterfest» og «trivselstiltak».

Dette for å ikke krenke de elevene på skolen som ikke var kristne.

Relatert: