Dan Park er et kjent navn for organiserte antirasistiske grupper i Skandinavia. I flere år har den svenskfødte mannen hengt opp plakater i Sverige med det som anses som kontroversielle sett med politisk korrekte briller.

D
KONTROVERSIELL KUNSTNER: Slik ser Dan Park ut når han ikke har blitt overfalt av antirasister. På dette bildet blir imidlertid politimenn som tar ned kunsten hans fra veggene på et galleri i Malmø. Brudd på loven «Hets mot folkgrupp» er årsaken.

For dette har han opplevd å bli anmeldt, arrestert og dømt av det svenske rettsvesenet. Hans utstillinger har blitt utsatt for hærverk og har måttet stenge. Hans kunst har blitt beordret destruert.

Overfalt

Dan Park stod og ventet på noen venner utenfor en 7-11 butikk rundt 10-tiden på første nyttårsdag, når en gruppe med seks maskerte antirasister gikk løs på ham med spark og slag.

– De kom bakifra og sparket på beina, sånn at jeg falt til bakken. De skrek at jeg var en «nazijævel» og sparket på meg mens jeg lå nede. Det var seks personer, og en av dem var en jente. De var maskerte, sier kunstneren til Nyheter idag.

D
OVERFALT UNDER DEMONSTRASJON: Slik så Dan Park ut når antirasister slo ham ned i Skåne i 2013. (Foto: Privat).

Ikke første gang

Dette er ikke første gang antirasister bruker vold mot den svenske kunstneren. I september 2013 skal han holdt opp en plakat med teksten «Zigenarbrott något gott» (Sigøynerkriminalitet er bra) under en demonstrasjon mot at politiet i Skåne hadde laget en oversikt over kriminelle rom-folk i byen.

Flere av antirasistene skal da ha angrepet ham og slått ham til blods. Park skal etter dette ha blitt dømt for brudd på rasismeparagrafen på grunn av sitt skilt, mens de som mishandlet ham gikk fri.

I august i ifjor ble Dan Park dømt til seks måneders fengsel, igjen for brudd på rasismeparagrafen i Sverige, etter å ha deltatt i en kunst-utstilling på galleriet Rönnequist og Rönnequist i Malmø. Galleriet måtte senere stenge ned og eieren flyktet fra Sverige på grunn av drapstrusler.

FORBUDT KUNST: Politiet i byen Malmø bærer ut forbudt kunst fra galleriet Rönnquist og Rönnquist.
FORBUDT KUNST: Politiet i byen Malmø bærer ut forbudt kunst fra galleriet Rönnquist og Rönnquist.

Demonstrasjoner i Norge

I Norge ville den svenske professoren Lars Vilks holde et foredrag på Deichmanske bibliotek i Oslo i oktober ifjor om kontroversiell kunst, inkludert Dan Park sin. Dette førte til at et bredt spekter innenfor den venstreekstreme sfæren i Norge dukket opp utenfor biblioteket for å holde appeller og vise sin avsky.

På forhånd hadde blant annet det statsstøttede meningsorganisasjonen Antirasistisk Senter advart på sine hjemmesider mot mulige voldelige angrep fra antirasister.

D
FRYKTET VOLD: Rune Berglund Steen fryktet vold fra antirasister under demonstrasjonen mot Lars Vilks på Deichmann bibliotek i oktober 2014. Har Antirasistisk Senter med sin ekstreme retorikk vært med på å forme et voldelig antirasistisk miljø? (Foto: Faksimile ARS.no).

Ord som nazisme, høyreekstremisme, fascistisk terror, antisemittisme, antiislamisme, Anders Behring Breivik og mange skremselsord ble brukt i tiden opp mot demonstrasjonen for å hisse opp stemningen. Og norske medier ga dem talerom.

Våre lesere kan selv se debatten som ble filmet:

Hatefull retorikk fra Antirasistisk Senter

En av de som har brukt mye tid på å svartmale sine politiske motstandere er lederen for Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen. I artikkel etter artikkel har ordvalget vært av det alarmerende slaget. Språkbruken er den samme som ytterliggående og radikale grupper bruker.

D
STEMPEL I PANNA: Rune Berglund Steen snakker om hat og intoleranse fra høyreorienterte. Men hans egne utsagn synes ikke å være spesielt moderate. Ord som nynazist, høyreekstrem, og hatpropaganda, vekker sinne og forargelse hos mennesker med venstrevridde sympatier. Dette viser seg i deres utstrakte og brutale voldsbruk mot politiske motstandere. (Foto: Faksimile Utrop.no).
D
HATEFULL RETORIKK: «Hvitt raseri» omtales Dan Park med og «Nyfascisme» får Sverigedemokraterna påklistret seg av Rune berglund Steen på Antirasistisk Senter sin nettside. (Foto: Faksimile ARS).

På den statsstøttede organisasjonen Antirasistisk Senter sine hjemmesider kan man ofte lese sterk og hatefull retorikk mot de som anses å ikke ha de rette meningene. Se blant annet tekst og bildebruk av Dan Park i artikkelen kalt «Føl vårt hvite raseri». Nå har kunstneren blitt overfalt for andre gang på kort tid.

Har hatretorikken til blant annet Antirasistisk Senter en forbindelse til volden? Ja, en slik kobling er ikke urimelig, hvis man følger rettssakene i blant annet folkemordet i Rwanda der offentlig hets og hatretorikk førte til overgrepene mot tutsiene.

Man hadde et offentlig ordskifte der andre mennesker ble omtalt som kakerlakker, som mindre verdt. Dette ble sagt om og om igjen i aviser, over radio og i demonstrasjoner. Man ønsket ikke dialog. Resultatet ble et folkemord.

Ord er våpen

Når slike ord brukes fritt om mennesker man ikke liker, så skaper man også en akseptanse for hat mot disse. At vold blir en akseptert form for aksjon, da man kjemper mot «den store ondskap». At statsstøttede organisasjoner er med på en slik farlig karusell, er en fare for ytringsfriheten og demokratiet.

D
OVERFALT AV ANTIRASISTER: En ung mann ble uken før julaften overfalt av 15-20 maskerte antirasister. De skal ha slått ham med jernrør i hodet slik at han måtte legges i kunstig koma på grunn av blødning på hjernen. Mannen sto utenfor et lokale i forbindelse med en julefest for en politisk organisasjon når det uprovoserte overfallet skjedde. Han overlevde såvidt. (Foto: Privat).
D
ANTIRASISTISK VOLD: En bystyrepolitiker og ungdomsleder for Sverigedemokraterna, William Hahne ble utsatt for vold av en antirasist på nyttårsaften. (FOTO: Twitter)

Den tidligere svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt har ingen sympati med politikere som blir slått ned og skadet for livet og sa følgende når han ble konfrontert med økende politiske volden i Sverige:

– ”Jag vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer.” (TT, 2010)

Relatert:

– Nasjonalist som ble slått ned av antirasister har våknet fra koma

– 90 antirasister arrestert etter voldelig angrep mot barnefestival

– Antirasister amok under demonstrasjon i Sverige

– Politiet har arrestert antirasister og venstreekstremister i Stockholm

– Video: Her går antirasistene til angrep på politiet