Svensk kommune tillater islamske bønnerop med 110 decibels styrke

BØNNEROP: Det er nå klart at Växjö kommune tillater bønnerop fra høyttalere. (Foto: Illustrasjonsbilde).
SVERIGE

Politiet i Växjö har godkjent en søknad fra byens muslimske miljø om rope ut religiøse budskap fra koranen via høyttalere på den lokale moskeen en gang i uken. Utropene skal få komme helt opp i 110 decibel, som ligger mellom en rockekonsert og utrykningssirene i lydnivå. Politiet har heller ikke tatt hensyn til hvilket budskap som skal sendes.

Politiet i den svenske kommunen har nå tillatt bønnerop via høyttalere, da det ikke bryter med de ordensforskriftene som finnes i kommunen.

Moskeen tillates å sette opp høyttalere som kan spille opptil 45 decibel innendørs og 110 decibel utendørs, noe som altså tilsvarer en rockekonsert eller sirene tilhørende et utrykningskjøretøy.

Bønneropet skal være i 3 minutter og 45 sekunder og spilles hver fredag mellom klokken 13 og 13.03 under sommertiden og klokken 12 på vinterstid.

Tillatelsen gjelder fra og med mai neste år.

En navninnsamling i kommunen mot tillatelsen har fått over 5.000 navn.

Dette er den tredje moskeen i Sverige som går godkjent bønnerop. Dette etter moskeene i Fittja og Karlskrona.

Tillatelsen har skapt debatt i kommunen og partilederen for Kristendemokraterna, Ebba Busch Tor, kommenterte at meningen med bønneropet er å «proklamere en religions åndelige makt over et boligområde».

KRITISK: Partilederen for Kristendemokraterna, Ebba Busch Tor.

Dette var allikevel ikke nok til at politiet avviste søknaden. Politiet har heller ikke satt noen krav til hvilke fraser, vers eller budskap som skal komme fra høyttalerne.