Svensk jente knivskåret i ansiktet av flyktning da hun nektet å ha sex

Det var kvelden den 10. november i fjor at det var en fest på et asylmottak for enslige flyktningbarn i Stockholm. Ifølge papirer fra retten som den svenske nettsiden Fria Tider har fått tak i, så skal det ha vært både alkohol og narkotiske stoffer på festen.

To svenske jenter, 16 og 17 år gamle, deltok på festen sammen med asylsøkerne.

Flyktningbarna var interesserte i de svenske jentene, og da spesielt i en av dem. Karim Ageri (16) skal ha befølt den ene svenske jenta på rumpa og forsøkt å kysse henne på munnen, samtidig som han fortalte at han ønsket å ha sex med henne.

Den svenske 17-åringen sa nei, og sammen med sin venninne prøvde de to å rømme fra asylmottaket gjennom et vindu.

Men Karim fulgte etter jentene. Han dro så fram en kniv og skar den 17 år gamle jenta to ganger i ansiktet. Han skal også ha skreket noe uforståelig til den svenske jenta på arabisk.

D
ASYLKRIMINALITET: En bildemontasje fra festen og sykehuset der den 17 år gamle svenske jenta ble behandlet etter å ha blitt knivskåret i ansiktet av flyktningbarnet Karim Ageri. Karim påstår han er 16 år gammel, men dette skal nå prøves i svensk Høyesterett. (Foto: FT Grafik/Polisen).

Skal prøves i Høyesterett

Aktor Marie Skeppstedt Törnstöm skal da rettssaken startet ha lagt frem påstand om at Karim Ageri ikke er 16 år gammel, men i virkeligheten er minst 21 år gammel, og derfor bør dømmes som en voksen og deretter utvises fra Sverige etter avtjent straff.

Dette etterfulgte ikke retten og dømte Karim til ungdomsstraff med tilsyn og nektet for utvisning. Dette ble imidlertid anket til en høyere rettsinstans, som omgjorde tingrettens avgjørelse og dømte Karim til 1.5 års fengsel og utvisning for den grove mishandlingen.

Dette ble igjen anket til høyesterett av Karim og hans advokat, som nå skal ta stilling til Karim Ageris alder og hvilke beviskrav som gjelder for enslige flyktningbarn som dømmes for lovbrudd.

Ifølge byråsjef hos påtalemyndighetene i Stockholm, My Hedström, så ser man positivt på at Høyesterett skal se på saken.

«Ikke faktiske flyktningbarn»

– Det er veldig viktig at vi får klarhet i hvilke beviskrav som gjelder. Her har domstolene ikke vært enige, sier hun til Fria Tider.

Ifølge byråsjefen så velger svenske domstoler ofte å klassifisere voksne asylsøkere som barn, hvis aktoratet ikke lykkes å bevise at de ikke er mindreårige.

– Vi mener at man skal ha et beviskrav som sier at det finnes ‘overbevisende tegn’ for at personen er over en viss alder.

I dette tilfellet skal aktoratet ha tatt en tannundersøkelse av Karim Ageri som viser at han er «minst 19.2 år gammel». Odontologen Irena Dawidson som foretok undersøkelsen, skriver i sin uttalelse til retten at Karim kan være ennå eldre og at sannsynligheten for at han er under 18 år er lav.

My Hedström tar også opp problematikken med asylsøkere som kommer til Sverige og påstår at de er barn, selv om de er voksne.

– På grunn av situasjonen i verden idag har denne problematikken økt svært mye. Det kommer flere og flere hit som kaster sine identitetspapirer eller som ikke vet hvor gamle de er, og fortsetter:

– I dette tilfellet er det ikke regelrette flyktningbarn. Det er gatebarn fra Marokko, Tunisia og Algerie, som sirkulerer rundt i Europa og benytter seg av ulike identiteter. Det kan være opptil 10-15 ulike identiteter.

D
FLYKTNINGBARN  2015: I dagens Sverige aksepterer myndighetene at voksne kommer til landet og forteller at de er mindreårige. Dette gjøres av asylsøkerne fordi man automatisk får opphold og ikke kan sendes ut av landet hvis man registreres som barn.
D
FLYKTNINGBARN 1940: Slik så faktiske flyktningbarn ut under andre verdenskrig som flyktet fra nazismen.

Kan være 30 år gammel

Karim Ageri har tidligere søkt asyl i Tyskland og er ifølge en asylsøknad fra 2015, en arabisk mann som heter Mohamed og fyller 28 år om et par uker. Ifølge andre identitetspapirer som etterforkserne har fått tak i, så er han født i 1986 og fyller 30 i år.

Hedström forteller at det er uklart både hvor gammel han er og hvilket land han faktisk kommer fra.

– Han sier han er fra Algerie, men han har legitimert seg med et pass i Tyskland som forteller at han er tunisisk statsborger. Så vi vet ikke helt. Han har også legitimert seg med marokkansk identitet i Marokko, så hvor han kommer fra, det kan vi ikke si, forteller hun.

DS
ASYLSØKNAD I TYSKLAND: Karim Ageri er ifølge sin asylsøknad fra Tyskland en mann i 30-årene. I Sverige påstår han at han er 16 år gammel. (Foto: Politiet).

Å slå fast hvem og hvor gammel Karim Ageri er, vanskeliggjøres av at araberstatene i Nord-Afrika ikke vil ha tilbake de kriminelle flyktningbarna.

– Disse landene er ikke så aktive å hjelpe til, for de vil helst ikke ha disse personene tilbake til sine land. Når man via Interpol og ambassadekontakter forsøker å få frem opplysninger får man veldig unnvikende svar, forklarer Hedström.

– Det hele ender med at asylantene selv kan velge hvilken alder de ønsker å ha.