Svensk bank advarer mot Sveriges masseinnvandring – «De gyldne tidene er over»

De gyldne årene på arbeidsmarkedet er over.

ADVARER: Sjef for Konjukturinstitutet i Sverige, Urban Hansson Brusewitz, advarer mot den «demografiske utfordringen» i Sverige. (Foto: Konjukturinstitutet.se).

Det var den svært skremmende meldingen fra Nordea da de la frem sin konjukturrapport Regionala Utsikter i går.

Ifølge rapporten kommer andelen unge og eldre i Sveriges befolkning de nærmeste åtte årene stige til de høyeste nivåene på minst 50 år. Dette skjer som følge av de store demografiske forandringene i landet.

I flere år har politikere mast på at Sverige trenger innvandring for å redde velferden og ta vare på de eldre. I virkeligheten har innvandringen bidratt til en ubalansert demografi med flere gamle og barn, og stadig færre mennesker som arbeider.

Mange kommuner vil få problemer med å finansiere barneomsorg, skolen, sykepleien og eldreomsorgen – Nordea bank, Sverige

Les også: Sverige – over tre millioner innvandrere

Les også: Svensk barnefamilie kastes ut for å gjøre plass for flyktninger – Faren: «Jeg er helt tom»

I går skrev SvD at det er «flere år av rekordhøy innvandring» som har fått landets befolkning å øke så mye og Konjukturinstitutets sjef, Urban Hansson Brusewitz, advarte mot en «demografisk utfordring» som gjør at kommunene kan tvinges til å øke skattene for å klare å betjene velferden.

Andelen i arbeidsfør alder havner på sitt laveste nivå på minst 50 år i alle regioner frem til år 2025. Det er dessuten et nytt normalnivå som ventes å bestå under de kommende tiårene, sier Nordeas senioranalytiker, Susanne Spector.

Les også: «Vi kommer ikke til å ha råd med så mye annet enn innvandring fremover»

Les også: Sjokktall fra Sverige: 32.800 kroner i bidrag for en innvandrerfamilie

Mange kommuner kommer derfor til å få problemer med å finansiere de investeringene i barneomsorgen, skolen, sykepleien og eldreomsorgen som kreves når antallet unge og eldre øker raskt, ifølge Nordea.

Om disse finansieres med økninger i kommuneskatten, risikerer det å minske antallet arbeidede timer og dermed vanskeliggjøre finansieringen ytterligere, skriver banken.

Forbedret integrasjon og forhøyet produktivitet burde stå høyest på agendaen for neste regjering om vi skal kunne møte befolkningsendringene på en fremgangsrik måte, sier Spector.

Les også: Svenskene er en minoritet om 10-15 år med dagens masseinnvandring

Les også: Somalisk familie flyktet fra krig til Sverige – nå krever de å få reise hjem på ferie

DYSTER SPÅDOM: Susanne Spector hos Nordea sier at Sverige nå går inn i en vanskelig økonomisk tid der man vil få store problemer med å finansiere grunnleggende ting som skole og omsorg for innbyggerne. Årsaken skal være den massive og ukontrollerte innvandringen som politikerne har ført gjennom mange tiår. (Foto: Nordea).

Les også: 15.000 svenske pensjonister risikerer å sulte ihjel

Les også: Asylsøkere ankom Sverige i privatjet med skinnseter og gullkraner

Ifølge Nordea senkes også konjukturutsiktene i stor grad i Stockholm. Sverige kommer til å gå inn i en ny fase der den innenlandske etterspørselen dempes mens den globale oppgangen allikevel vil sørge for en økning i eksportindustrien. Nedgangen på boligmarkedet synes tydeligst i Stockholms- og Mälardalsregionen.

Tilveksten konsentreres mer enn tidligere til de eksportavhengige regionene. Tilveksten til Stockholm dempes når pengebruken vokser langsommere, samtidig som boliginvesteringene faller, sier Susanne Spector.

Les også: Doktor og bedriftseier: Sverige er i ferd med å ødelegges

Les også: Det svenske folket er i ferd med å byttes ut i rekordfart

Les også: IS-terrorister som kommer «hjem» skal få gratis førerkort, arbeide og boliger i Sverige

Les også: 500 asylsøkere innkvarteres på luksushotell i Sverige med spa-anlegg og nattklubb