Svensk politisjef: «Vi kan ikke garantere sikkerheten til det svenske folk»

MISTET KONTROLLEN: Rikspolitisjef i Sverige, Dan Eliasson, uttalte nylig at politiet ikke lenger kan garantere for sikkerheten til innbyggerne i landet. (Foto: Rikspolissjef Dan Eliasson).
SVERIGE/KRIMINALITET

Den svenske rikspolitisjefen Dan Eliasson uttalte under en paneldebatt nylig at han er "overrasket hvor ille det er" og at han "ikke kan garantere sikkerheten" til innbyggerne i deler av Sverige mer. Ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter så har vårt naboland 53 områder som anses å være ekstra utsatt for kriminalitet. Her må blant annet politiet kjøre inn med to politibiler. En for å etterforske og en for å passe på den første bilen, slik at den ikke blir vandalisert.

Det er den svenske løssalgsavisen Expressen som denne uken kunne formidle at rikspolitisjef Dan Eliasson under en paneldebatt innrømmet at han er overrasket over den grove kriminaliteten i Sverige.

Jeg har blitt overrasket etter at jeg ble rikspolitisjef hvor ille det er i  visse områder på kveldene. Om vi ikke bremser den utviklingen så er jeg overbevist om at ikke bare tradisjonell kriminalitet, men også radikalisering og terror kommer til å øke i vår samfunn.

Les også: Ambulanser krever militærutstyr for å jobbe i innvandrertette områder

D
TØFF HVERDAG: Både innbyggere og politiet har en tøff hverdag i de mange bydelene som finnes rundt byer som Stockholm, Gøteborg og Malmø. Ukentlige skytinger, drap, bombeangrep, henrettelser og opptøyer har blitt endel av hverdagen i vårt naboland. Nå går rikspolitisjefen ut og innrømmer at man har mistet kontrollen. (Foto: Bydel Tensta i Stockholm).

Det skal ha vært i forbindelse med en paneldebatt om terrortrusler at rikspolitisjefen advarte mot utviklingen i enkelte bydeler i Sverige.

Han nevnte blant annet steder som Alby, Fittja, Tensta, Rinkeby, Araby og Rosengård, hvor det svenske samfunnet slites i stykker.

Ifølge rikspolitisjefen har de identifisert 14 områder hvor hverdagen beskrives som vanskelig. Ifølge Eliasson er ikke dette såkalte «no go-zones» på noen måte, men at politiet alltid må benytte to patruljer når de reiser inn. En for å etterforske og en som passer på den første bilen.

I noen områder må det svenske politiet alltid benytte to patruljer. Bildet viser en utrykning ved t-banestasjon Fridhemsplan, et relativt fredelig område i Stockholm, enn så lenge. Fotografen ventet i kun fire minutter, etter at vedkommende bestemte seg for å ta bilder av en utrykning. Foto: frieord.no
FIRE MINUTTER: I noen områder må det svenske politiet alltid benytte to patruljer på oppdrag. Bildet viser en utrykning ved T-banestasjonen Fridhemsplan, et relativt fredelig område i Stockholm. Frieord sin fotograf hadde kun vært på plassen i fire minutter før en politibil med blålys ankom plassen. Foto: frieord.no

Les også: Syv personer skutt på ett døgn i Sverige

Avisen Dagens Nyheter har imidlertid identifisert 53 såkalte utenforskapsområder, som omtales som ekstra utsatt for kriminalitet.

Avisredaktøren Peter Wolodarski spurte politisjefen om de har kontroll over disse områdene og om de kan garantere for sikkerheten til innbyggerne.

Nei, jeg kan ikke garantere sikkerheten i disse områdene. Vi har ressurser, vi agerer, men jeg kan ikke garantere sikkerheten noen steder. Men i disse områdene er det vanskelig, svarte Eliasson.

Les også: Sverige: Innvandrere kastet skarp granat mot politibil

Rikspolitisjefen uttalte videre:

Jeg ble alvorlig bekymret for situasjonen i en del av de stedene i Stockholm, Gøteborg og Malmøs ytterkanter. Den er alvorlig. Det finnes kriminalitet der som kraftig påvirker livssituasjonen for de boende der. Der må samfunnets innsatser øke. Flere må komme i jobb og utdanning og svensk politi må komme nærmere disse områdene.

Bare denne uken alene har Sverige opplevd flere drap på gatene og på asylmottakene som er opprettet i landet.

Relatert: