«Svart» borgerrettsforkjemper var hvit – Iscenesatte falske rasist-trusler

Det var etter at Rachel Dolezal skilte seg fra sin voldelige afroamerikanske ektemann i 2004 at hun begynte å utgi seg for å være svart. Hun skal blant annet ha hevdet at hennes adopterte lillebror, som er afroamerikaner, var hennes egen sønn.

– Rachel skal ha lagt ned mye arbeid i å skape en ny identitet. Hun skal blant annet ha postet et bilde av henne selv sammen med en eldre svart mann på sosiale medier, og opplyst om at faren hennes snart skulle komme på besøk, skriver nettavisen.

HVIT FORTID. Rachel giftet seg i år 2000 i Mississippi med mannen hun senere skilte seg fra og som hun hevdet var voldelig mot henne.
HVIT FORTID. Rachel giftet seg  i Mississippi med mannen hun senere hevdet var voldelig mot henne.

Brunkrem

Med et godt lag med brunkrem og farget hår skal den blonde Rachel ha gått inn i rollen som forfulgt og undertrykt afroamerikaner. Til mediene hevdet hun at hun var av blandet rase, men at hun identifiserte seg med den afroamerikanske siden av seg.

Som lokal-leder for National Associationfor the Advancement of Coloured People (NAACP), brukte hun enhver anledning til å stå frem i avisene og beskylde hvite amerikanere for rasisme. Mediene var mer enn villig til å bruke hennes som «ekspert» når det kom til rase-spørsmål.

36-åringen var også svært aktiv på sosiale medier, hvor hun fikk ut sin frustrasjon over å være afroamerikaner i et hovedsakelig hvitt område.

Rachel Dolezal iscenesatte flere rasistiske trusler mot seg selv og hevdet i mediene at rasistiske hvite sto bak.

Hun hevdet i et intervju at hun levde under konstante trusler fra hvite rasistiske grupper, «som fryktet kvinner i maktposisjoner».

Hun jobbet også deltid som professor i Afrikastudier, på Eastern Washington University.

I følge biografien hennes på universitetet skal hun ha vært utsatt for rasistisk hatkriminalitet minst åtte ganger.

Tidligere i år nådde hun forsidene ved å hevde at lokalavdelingen for NAACP hadde mottatt flere «hat-pakker» fra hvite rasister. Politiet avslørte derimot denne uken at det hele var et bedrag og at ingen hadde sendt henne disse pakkene.

PÅSTÅTTE TRUSLER. En fortvilet Rachel sto også frem i mediene og hevdet at noen hadde lagt en løkke på verandaen hennes. En åpenbar trussel fra hvite rasistiske grupper, som viste seg å være nok en løgn.
PÅSTÅTTE TRUSLER. En fortvilet Rachel sto også frem i mediene og hevdet at noen hadde lagt en løkke på verandaen hennes. En åpenbar trussel fra hvite rasistiske grupper, som viste seg å være nok en løgn.

Hvite foreldre

Det var foreldrene hennes som til slutt bekreftet til mediene at hun slett ikke var av blandet herkomst.

– Hun er vår biologiske datter og vi har begge europeisk bakgrunn. Vi er forundret og synes det er veldig trist, sier Larry Dolezal, faren til Rachel, til nettstedet Buzzfeed.

Rachel var også fiendtlig innstilt overfor sin egen familie og hun kuttet all kontakt med sine egne foreldre, fordi det ville ødelegge «imaget» hennes. Hun skal også ha fått den ene av de fire adopterte afroamerikanske stebrødrene sine til å ta avstand fra foreldrene.

MARSJERTE FOR SVARTES RETTIGHETER. Rachel (til høyre på bildet) var svært aktiv i borgerrettighetsbevegelsen i USA.
MARSJERTE FOR SVARTES RETTIGHETER. Rachel (til høyre på bildet) var svært aktiv i borgerrettighetsbevegelsen.

Alle er afrikanere

Når Rachel til slutt blir konfrontert med beskyldninger om sitt virkelige opphav avbryter hun intervjuet.

På senere spørsmål fra media svarer hun:

– Det spørsmålet er ikke så enkelt som det virker. Det er komplekst, og jeg tror ikke alle ville forstå det… Vi stammer alle fra Afrika.

INNFLYTELSESRIK. Rachel Dolezal var svært innflytelsesrik og brukte mediene for det de var verdt. Her sammen med statsadvokaten i Baltimore, Marilyn Mosby.
INNFLYTELSESRIK. Rachel Dolezal var svært innflytelsesrik og brukte mediene for det de var verdt. Her sammen med statsadvokaten i Baltimore, Marilyn Mosby (til venstre).

Etterspill

Rachel Dolezal blir ikke kastet ut av NAACP. I en uttalelse sier de at hun har gjort en fabelaktig innsats for organisasjonen, men at de skulle ønske at hun var ærlig med dem fra starten av.

Hun er nå under etterforskning av byen Spokane, for uetisk oppførsel og falske rasist-anmeldelser.

I en uttalelse fra Brian Coddington i Spokane om hvordan de kunne la seg lure av kvinnen, sier han at Dolezal ikke ble ansatt fordi de trodde hun var farget, men fordi «samfunnet ønsket mangfold og begrenset bakgrunnssjekk for å ikke avskrekke søkere med nøktern kriminell fortid».

GÅR FOR DET NATURLIGE UTSEENDET. Borgerrettighetsaktivisten var svært aktiv på sosiale medier.
GÅR FOR DET NATURLIGE UTSEENDET. Borgerrettighetsaktivisten var svært aktiv på sosiale medier.

Med til historien hører også at Rachel Dolezal hevder at hun har indianerblod og dermed fikk flere statsfinansierte jobber som følge av dette.