Storbritannia nekter 150 jihadister å komme «hjem» fra Midtøsten

IS-terrorister.
ISLAM/TERROR

Mer enn 150 mistenkte jihadister og andre kriminelle har fått sitt britiske statsborgerskap tilbakekalt og vil ikke få komme tilbake til Storbritannia, ifølge The Sunday Times.

Mer enn 850 britiske statsborgere reiste til Syria for å bli med i jihadist-grupper, hvorav omtrent halvparten returnerte, ifølge regjeringskilder.

Den britiske regjeringen har vedtatt å tilbakekalle statsborgerskapet til alle som reiste til andre land for å støtte IS eller andre tilsvarende terrorgrupper. Men fordi det er i strid med folkeretten å gjøre noen statsløse, er alle de som har fått sine britiske statsborgerskap tilbakekalt, også medborgere i andre land, skriver Clarion Project.

Hvor mange ekstremister er det i resten av Europa? Clarion undersøkte et tverrspekter av land for å finne svaret. De laget også en oversikt som inneholder offisielle estimater over personer som støtter den islamistiske politiske ideologien, men Clarion Project presiserer at estimatene er grove siden slik kartlegging er svært vanskelig. Videre kan hvert lands regjering bruke ulike kriterier for å avgjøre hvem som anses som en ekstremist.

Deres statistikk viser at det omtrentlig 40.000 islamistiske IS-tilhengere i Tyskland, 23.000 i Storbritannia, 18.000 i Belgia, 17.000 i Frankrike, 2.000 i Sverige, 1.000 i Sveits, 450 i Nederland og 250 Østerrike.

Alle disse jihadistene er altså bosatt i Europa, og har både mulighet og ressurser for å planlegge og/eller gjennomføre muslimske terrorangrep.