Aktor Lise-Lotte Nilas sier at den 16-år gamle jenta er siktet for «å ha gjort forberedelser til å lage bomber» ved hjelp av et eksplosiv kjent som TATP. Det samme stoffet ble brukt under Paris-angrepet i november 2015 som drepte 132 og såret hundrevis.

Les mer: Maskert mann med IS-flagg krysser grensen mellom Danmark og Tyskland

Aktoren forteller til telegrambyrået at jentas mål var en skole vest for København og en jødisk skole i hovedstaden. Terrorplanen skal være inspirert av islamsk terrorisme, skriver Associated Press. Ifølge den den danske utgaven av The Local blir 16-åringen beskrevet som en fersk konvertitt til islam, og en av hennes naboer forteller til BT at hennes Facebook-side antydet at hun ønsket å konvertere andre dansker til islam.

Danmarks TV2 rapporterer også at tenåringens profil indikerte at hun var medlem av Facebook-gruppen for etnisk danske medlemmer av Hizb ut-Tahrir, en islamsk gruppe som åpenlyst støtter etableringen av et kalifat i Europa, og som har vært i sentrum for mange kontroverser i Danmark.

Les mer: Danmark: Flyktning ropte «Allahu Akbar» og knivstakk politimann i halsen

Politiet forpurret planene ved å arrestere jenta for et år siden. En rettssak er satt til å starte i april i Holbæk, nordvest for den danske hovedstaden. En siktelse mot en 25 år gammel mann, opprinnelig antatt å ha vært medskyldig, har blitt henlagt.

Hizb ut-Tahrir, som den 16 år gamle terroristen skal ha støttet, gjorde seg bemerket etter terrorangrepet i København i 2015, ved å nekte å ta avstand fra det. «Noen vil kreve at muslimer må fordømme. Andre mere slue talsmenn vil hevde at ikke alle muslimer er ekstreme, men at de er en del av det danske samfunnet, så lenge de er i favør av sekularisme og ytringsfrihet. Begge reaksjoner har hovedsakelig de samme formål. Muslimer må tvangssekulariseres, og enhver muslim som nekter, og i stedet insisterer på islamske verdier og lover vil bli vurdert som en potensiell sikkerhetstrussel,» skrev Hizb ut-Tahrir i en pressmelding i den forbindelsen.

Les mer: Muslimer angrep i København – to drept – fem politifolk skadd

Det fikk Dansk Folkepartis talsmann, Martin Henriksen, til å si til Jyllands Posten at en slik reaksjon fra Hizb ut-Tahrir var fullstendig forskrudd, men helt og fullstendig forventet. «Dette er en aksept av terror, og derfor burde vi selvfølgelig forby organisasjonen,» sa han. Det har Dansk Folkeparti foreslått flere ganger uten å få noen støtte for fra de andre danske partiene.

Hizb ut-Tahrir er en verdensomspennende organisasjon som har aksjonert siden 1953 for etableringen av et globalt islamsk kalifat. Gruppen er aktive i mer enn 40 land, og forbudt i flere. I motsetning til grupper som islamsk stat og Al-Qaida, hevder organisasjonen at den avviser bruken av vold for å etablere sitt mål. Til tross for det har gruppen delt ut løpesedler i København som har rettferdiggjort selvmordsaksjoner i Israel, og nektet som nevnt å ta avstand fra terrordrapene i Danmarks hovedstad i fjor.

Les mer: Islamist som oppfordret til terror mistet sitt danske statsborgerskap

Relatert: