Hendelsen fant sted i september, da barn fra en førskole i Borås, besøkte et bibliotek og fikk høre på en lydbok med Pippi Langstrømpe-historier.

Fra CD-platen kom det uttrykk som «negerkonge» og «hvordan negre kler seg». Dette fikk en forbipasserende besøkende til å reagere sterkt. Personen politianmeldte hendelsen for rasisme.

I politirapporten står det blant annet at  barnegruppen bestod av mennesker med ulik etnisk bakgrunn, noe som skal ha gjort saken enda mer alvorlig, ifølge anmelderen.

Barnehagebestyreren Marie Gerdin er bekymret over hendelsen og forklarer for avisen GT at eventyrstunden ikke stemmer overens med førskolens verdigrunnlag. Førskolen trodde at CD-platen allerede var «kvalitetssikret».

Det har gjort at vi går gjennom våre rutiner nå som vi forstår at biblioteket ikke har gjort en sensur av slikt stoff. Da blir det førskolens oppgave å se over hva som skal lyttes til på forhånd, sier hun til avisen.

Men også fra bibliotekets side tar man hendelsen på alvor. Åsa Hedberg Karlsson, bibliotekssjef på Borås stadsbibliotek, sier at man skal gjøre «alt» for at lignende situasjoner ikke skal oppstå igjen. Biblioteket kjøper egentlig inn nye versjoner av Astrid Lindsgrens bøker uten «rasistisk innhold». De gamle bøkene finnes allikevel igjen, men pleier ikke å ligge tilgjengelig for brukerne.

Den aktuelle lydboken skal ha vært en en CD fra 2007, som ennå ikke var «kvalitetssikret» og dermed ikke sortert vekk.

Politianmeldelsen ble lagt ned etter at den ble overført til justisdepartementet.