«Spektakulær» fransk valgseier for Nasjonal Front

FRANKRIKE/VALG

Det franskvennlige partiet Nasjonal Front fikk store fremganger i den første valgrunden på søndag. Valgfremgangen beskrives av franske og internasjonale medier som "spektakulær", "fantastisk" og "historisk". Partileder Marine Le Pen selv sier at det politiske etablissementet i Frankrike nå er i ferd med å falle i grus.

France 24 rapporterer at valgresultatet viser at Nasjonal Front ligger foran i seks av 13 regioner i Frankrike og at Marine Le Pen «nå ligger an til å ta kontroll over minst en fransk region for første gang i partiets historie».

3_52b7c257892b4284caa0
STØRST: Marine Le Pen opplevde sitt partis beste valgresultat på søndag. Partiet ble størst i seks av 13 regioner i Frankrike. Partilederen fikk selv 40.6 prosent i sin egen valgkrets.

I de viktige regionene Provence-Alpes-Côte d’Azur och Nord-Pas-De-Calais får partiet 40,6 prosent og i nesten halvparten av alla regionene blir Nasjonal Front største parti med over 28 prosent av stemmene.

Resultatene viser at Nasjonal Front vant totalt 28 prosent av stemmene. På andre plass kom sentrum-høyre partiet republikanerne, med tidligere president Nicolas Sarkozy, med 26,9 prosent og så sosialistene med nåværende president, Francois Hollande, på tredje plass med 22.7 prosent.

Les også: Frankrikes statsminister frykter presidentvalgseier for Nasjonal Front

D
VALG-KART: Nasjonal Front fikk svært mange stemmer i valget i helgen. I enkelte regioner fikk partiet over 40% av stemmene.

– Det spektakulære resultatet er det høyeste noensinne for et innvandringskritisk og EU-skeptisk parti, og hvis det opprettholder den sterke ledelsen i neste valgrunde så kan det endre det politiske landskapet i Frankrike, skriver den britiske avisen Guardian.

Politisk kommentator i BCC, Hugh Schofield kalte Le Pens valgfremgang en «fantastisk forestilling» for et parti som for ikke lenge siden ble sett på som utenfor den politiske varmen.

Han påpekte at selv om frykten for terrorisme har vært delaktig i å motivere velgerne til å gi sine stemmer til det innvandringsskeptiske partiet, så har Nasjonal Front økt sin støtte jevnt og trutt de siste fire årene, med velgernes bekymring for økonomiske og sosiale problemer.

Søndagens valg fant sted under unntakstilstanden som myndighetene innførte etter de muslimske terrorangrepene som drepte 130 mennesker og skadet 368, hvorav nesten 100 alvorlig i sentrum av Paris den 13. november.

Les også: Marine Le Pen snakker til Frankrike etter terrorangrepene

D
TERROR I PARIS: Den islamske stat har påtatt seg ansvaret for massedrapene i den franske hovedstaden, der 130 mennesker ble drept og hundrevis ble skadet. (Foto: Avisoverskrifter i aviser dagen etter angrepet).

Marine Le Pen beskrev beskrev selv resultatet som «storslått» og la vekt på at hennes parti er fast bestemte på å «preservere vår måte å leve på» – en referanse til den massive innvandringen til Frankrike.

I nord gjorde partilederen Marine Le Pen selv et suksessfullt valg, med 40.6 prosent av stemmene, noe som er et stort forsprang på det nest største partiet, som kun fikk 25 prosent.

Hennes niese, Marion Le Pen, fikk også 40.6 prosent av stemmene i sin region, Provence-Alpes-Côte d’Azur, og knuste dermed en splittet motstand av sosialister og liberale partier.

– Det er et historisk og fantastisk resultat, nesten uventet. Vi er ekstremt lykkelige. Det gamle partisystemet ligger på sotteseng, sa Marion Le Pen til fransk TV etter at resultatene fra de første valglokalene hadde blitt presentert.

Les også: Muslimer ramponerte jødisk bydel i Paris

D
VANT: Marion Le Pen fikk hele 40.6 prosent av stemmene i sin region. – Det gamle partisystemet er iferd med å smuldre opp, sa Marion Le Pen i et intervju etter valgseieren.

New York Times skrev følgende:

Le Pen sto foran sine støttespillere og tilhengere og kalte det et fantastisk resultat og påpekte at Nasjonal Front var det eneste partiet som ville ta tilbake de tapte territoriene i Frankrike, som Calais, hvor de fikk 50 prosent av stemmene. De tapte territoriene i Calais ved den engelske kanal, har over 6.000 fastboende migranter fra Afrika og Midtøsten, som håper å komme seg over til England eller til forstedene i Frankrike, som har en svært stor muslimsk befolkning.

Les også: Jødisk par i Frankrike voldtatt og ranet av afrikanere

Le Pen har krevd en tøff linje mot islamister i Frankrike. I en tale en dag etter terrorangrepene i november, sa Le Pen at Frankrike og franskmenn ikke lenger er trygge i sitt eget land.

Det neste presidentvalget i Frankrike vil bli holdt i 2017. Den andre runden i lokalvalgene vil bli avholdt i neste uke. De rødgrønne partiene er så skremt av Nasjonal Front sin fremgang at det nå snakkes om å danne en koalisjon med republikanerne for å stoppe partiet. Dette har imidlertid lederen for det republikanske partiet, Nicolas Sarkozy, avvist.

Relatert:

Kommentarer

kommentarer