Somalisk familie flyktet fra krig – krever å få reise tilbake på ferie

MISFORNØYD: Muhamed Husein og hans familie mener de blir diskriminert av svenske myndigheter. Familien flyktet fra Somalia i 2009. Nå ønsker Husein svensk statsborgerskap slik at han kan reise tilbake på ferie. (Foto: Kristina Claesson).
ASYLMISBRUK

Mohamed Husein og hans kone kom til Sverige fra Somalia i 2009. De hevdet ovenfor svenske myndigheter at hans kone fryktet for sitt liv etter å ha blitt truet av terrorister i sitt hjemland. Nå krever Mohamed å få svensk statsborgerskap, slik at han kan få reise hjem til Somalia og besøke sin mor og bedrive forretninger.

D
VIL HJEM: Muham Husein vil reise hjem til Somalia, men trenger et pass. Nå får han hjelp av svenske medier med sin historie.

Det er den svenske avisen Skaraborgs läns Tidning som lar Mohamed Husein (40) få stå frem med sin tårevåte historie om hvordan han blir urettferdig behandlet i Sverige.

Avisen skriver blant annet at flere politikere har oppfordret myndighetene i Sverige om å gi svensk statsborgerskap til såkalte papirløse flyktninger.

Idag må såkalte «papirløse» somaliere vente en lenger periode på å kunne søke om statsborgerskap i vårt naboland, da deres hjemland ikke har et fungerende statsapparat som kan bevise eller styrke innbyggernes identitet.

Les også: Sjokktall fra Sverige: 32.800 kroner i bidrag i måneden for en innvandrerfamilie

Nå krever Mohamed på vegne av selv og de mer enn 50.000 somalierne i Sverige at noe blir gjort, slik at de får statsborgerskap i Sverige på lik linje med andre flyktninger og innvandrere.

Skaraborg läns Tidning nevner imidlertid ikke den relativt åpenlyse spørsmålsstillingen om hvorfor Mohamed i det hele tatt skal få svensk statsborgerskap, hvis han føler seg trygg på reise hjem til Somalia.

Les også: Flyktninger har rett på sosialbidrag for å dra på ferie til hjemlandet

Mohamed er derimot ikke noe unikum. Rundt 9 av 10 som innvilges asyl i Sverige oppfyller ikke FN sin konvensjonsklassifisering for status som flyktning.

Mange av somalierne i Sverige reiser jevnlig tilbake til det landet de påstår at de har flyktet fra.

Les også: «Vi vil ha Armani og Hugo Boss» – flyktninger krever merkeklær

Krever større leiligheter og jobber

Somaliere i Sverige har tidligere vært i søkelyset i forbindelse med krav om innvilgelse av statsborgerskap, jobber og større leiligheter på grunn av sine store familier. Her er en video fra en demonstrasjon arrangert av somaliere i Katrineholm hvor man krever større leiligheter og arbeide.

Relatert: