Danske fengsler er nå så fulle at man har måttet ta i bruk ukonvensjonelle metoder. Såkalt overbelegg er enkelte steder på 111 prosent.

Man har rett og slett ikke plass til de mange innsatte, hvor over en fjerdedel ifølge dansk kriminalomsorg siste statistikk fra 20. november i 2016, skal være utlendinger.

Les også: Danmark: Innvandrerkriminaliteten doblet på seks år

Det opplyses ikke om hvor mange utlendinger med dansk statsborgerskap som dekker opp for ytterligere plasser i fengslene.

Blant de største innvandrergruppene finner man somaliere, tyrkere og libanesere, som utgjør over 1.048 innsatte av de utenlandske innsatte på i alt 3.012 personer ifølge siste utregning.

Les også: 84 prosent av alle som siktes for grov kriminalitet i København er innvandrere

Konkret har 32 fengsler og såkalte «arresthus» et belegg på over hundre prosent og i gjennomsnitt ligger belegget for alle Kriminalomsorgens institusjoner på 99.8 prosent, skriver Fængselsforbundet i en pressemelding.

En av de som skiller seg ut mest negativt er Vejle Arrest, som har plass til 32 innsatte, men hvor man for øyeblikket har 35 fanger. Det vil si en overbeleggsprosent på 111.

Les også: Danmark: Kaster ut innvandrerfamilier fra leiligheter

Her er både besøksrom og verksted nå tatt i bruk som celler.

Vi er et nytt fengsel og vi har derfor flere besøksrom. De har vi nå fylt opp, og verkstedet har fått dobbelt belegg. Det er utelukkende personalets oppfinnsomhet og kreativitet som har løst disse problemene, opplyser arrestens tillitsrepresentant, Jan Bruun.

Les også: Dansk politi anklages for å skjule innvandrerkriminalitet

Også politiet får store problemer

Overbelegget gir ikke kun problemer for kriminalomsorgens personale.

Også politiet belastes, hver gang de står med en pågrepet, som de på grunn av plassmangel bak murene har vanskeligheter med å få innlåst.

Les også: Hver tredje dømt for voldtekt i Danmark er innvandrer

Et eksempel på hvordan problemene tårner seg opp er en sak der fire sigøynere fra Romania var krevd utlevert fra Danmark av rumenske myndigheter i forbindelse med en menneskehandelssak. Dette nektet danske myndigheter å etterkomme, ettersom høyesterett i Danmark mente at fengselsforholdene i Romania brøt med menneskerettighetene.

Også i Norge opplever myndighetene at utlendinger fyller opp fengslene. Det har endog gått så langt at fengselsansatte har slått alarm om den økende volden og truslene mot ikke-muslimer i norske fengsler.

Les også: Muslimer tar over norske fengsler – truer, slår og tvinger islam på medfanger