Sjokktall fra Sverige: 32.800 kroner i måneden i bidrag for en innvandrerfamilie

SJOKKTALL: Den svenske riksdagen har endelig lagt frem tall på hvor mye innvandrere får i bidrag hver måned. (Foto: Illustrasjonsbilde).
SVERIGE/ØKONOMI

En ikke-vestlig innvandrerfamilie med fire barn mottar over 32.800 kroner i måneden i bidrag, tall som vanlige svenske familier bare kan drømme om.

Den svenske riksdagens utredningstjänst på oppdrag fra partiet Moderaterna har regnet på hvor mye en innvandrerfamilie koster svenske skattebetalere hver måned.

Det er avisen Dagens Industri som publiserer sjokktallene.

Les mer: Svensk statsminister: Vi kommer ikke til å ha råd med så mye annet enn innvandring i fremtiden

En enslig innvandrerforelder med tre barn får i dag 24.400 skattefrie kroner i bidrag per måned, ifølge utrederne fra riksdagen. Om det istedenfor dreier seg om to foreldre med tre barn får de 27.400 kroner skattefritt i bidrag.

En innvandrerfamilie med fire barn, som ikke er en sjelden størrelse på en familie fra Somalia eller Syria, får hele 32.800 skattefrie kroner hver måned i bidrag ifølge riksdagens utredningstjänst.

Bidragene som utredningstjänsten har regnet på er en summering av barnebidragene, boligstøtten, etableringsbidrag og sosialbidrag som innvandrere får når de inngår i det såkalte «etableringsoppdraget».

Etableringsfasen kan pågå i mange års tid. Akkurat nå er 60.000 innvandrere i denne kategorien av bidragstakere, skriver Arbetsformedlingen på sine hjemmesider.

Les mer: Asylsøkerne strømmer til Sverige etter at Danmark halverte bidragene

Taper på å jobbe

Dagens Industri konstaterer også i sin artikkel at bidragene er så høye at innvandrerne i mange tilfeller til og med taper penger på å jobbe.

Om den ene forelderen starter i en jobb der lønnen er 18.000 kroner i måneden, får familien 200 kroner mindre i måneden enn hvis man fortsatte å leve av støtten, ettersom bidragene som utebetales er høyere enn lønnen.

Systemet er dermed lagt opp slik at det er økonomisk mer lønnsomt å være hjemme og gå på bidrag enn å gå ut og forsørge seg selv og sin familie.

Les mer: Sverige: IS-terrorister får boliger, bidrag og jobb i Stockholm

Relatert: