Säpo-sjef: «Vi har 2.000 radikale jihadister i Sverige og det øker stadig»

Vi behøver tidlig hjelp fra lokalsamfunnet med å fange opp personer som har blitt radikalisert.

Ordene kommer fra Anders Thornberg, sjef for Säpo. (PSTs søsterorganisasjon i Sverige).

Når det handler om kriminalitet er det selvsagt at vi og politiet skal handle, men innen det skjer, så sender man oftest ut signaler og viser på noen måte at man sympatiserer med slike ting. Det er viktig at vi får vite det, sa Säpo-sjefen til SVTs Agenda special på søndag kveld.

Les også: Finsk professor: «Sverige er en større trussel enn Russland»

Les også: 150 IS-terrorister beveger seg fritt rundt i Sverige

Men hvordan skal lokalsamfunnet hjelpe til, spør programleder.

De ser mye og hører mye. Det er sosialtjenesten, kommunene, foreldre, skoler, idrettsorganisasjoner og andre. Man må finne disse individene og se når de begynner å skli ut av samfunnet.

Les også: Svensk politi hemmeligstempler kriminalitet begått av flyktninger og asylsøkere

Les også: Muslimsk legestudent bygde selvmordsbelte – arrestert etter politiaksjon

Ifølge Säpo så har det vært en «enorm» økning av radikale muslimer med voldspotensiale i Sverige. I dag anslås det at tallet er ca. 2.000 personer, som også inkluderer kvinner og personer under myndig alder.

Tallet er en TIDOBLING siden 2010, da Säpo hadde ca. 200 ekstremister på listene sine.

Det har vært en enorm økning. Det er et helt annet nivå enn det vi har hatt før, sier Thornberg.

Det innebærer ikke at vi har 2.000 personer som kommer å begå et terrorangrep. Det er individer som finnes i disse miljøene og som støtter ideén om kalifatet, som hjelper til med penger og logistikk. Vi må ha en oppfatning om disse miljøene for å kunne finne de få individene som vi tror er forberedt på å begå et attentat i vårt land.

Les også: Svensk politisjef: «Vi kan ikke lenger garantere sikkerheten til det svenske folk»

Tornberg sier de samarbeider med mengde ulike organisasjoner, både innenlands og utenlands og at man har et omfattende arbeide med sikkerhetstjenester og utveksler informasjon daglig.

Når Thornberg blir spurt om årsaken til den enorme økningen i antallet radikale muslimer i Sverige svarer han følgende:

Det kommer som følge av utenforskap. (Ghettofisering red. anm.). Det som gjør oss urolige er tilveksten i disse miljøene. Det er hardt for oss i sikkerhetstjenesten at det øker hele tiden, noe som innebærer at vi må følge med på enda flere personer. Alle gode krefter i vårt land må hjelpe for at ikke flere kommer inn i slike farlige og destruktive miljøer og virksomhet.

DET NYE SVERIGE: Noen sier 60. Noen sier 130. Noen sier flere hundre «utenforskapsområder». Faktum er at svenske myndigheter har mistet kontrollen over deler av landet sitt. Nå roper rikspolitisjefen «Hjelp oss! Hjelp oss!», på TV. (Skjermbilde/NRK).

VIDEO: Svensk politisjef under konferanse: «Hjelp oss, hjelp oss!»

I tillegg til de radikale muslimene, så skal man også ha ca. 1.000 personer involvert i de venstre- og høyreekstreme miljøene som holdes under overvåking.

Sverige opplevde et muslimsk terrorangrep den 7. april i år. Da kjørte en usbeker som oppholdt seg ulovlig i Sverige en lastebil ned en travel handlegate i Stockholm og drepte fem og skadet femten. En av de drepte var en 11 år gammel jente som ble delt i to av lastebilen.

Vi velger å ikke vise bildene av jenta på bakken, selv i pikselert form.

Les også: Muslimsk hatforbryter kjørte lastebil over uskyldige i Stockholm sentrum

Les også: Tidligere SVT-journalist: 163 drap og 435 drapsforsøk i Sverige i 2016

EBBA ÅKERLUND: Ebba ble bare 11 år gammel. Hennes liv ble tatt av en muslimsk terrorist i Stockholm i april i år. Ifølge Säpo finnes det rundt 2.000 radikale jihadister i Sverige som har potensiale for å utføre terrorhandlinger mot uskyldige mennesker. (Foto: Privat).

Les også: Svenske politibetjenter flykter fra jobben – overarbeidet, utslitte og redde

Les også: Sverige – IS-terrorister får boliger, jobb og bidrag i Stockholm

Skulle vært utvist

Rakhmat Akilov (39) kom til Sverige i 2014, men fikk avslag på asylsøknaden sin. Han fikk et utvisningsvedtak i 2016, men ble ikke tvangsutsendt og oppholdt seg ulovlig i Sverige.

Men det var ikke bare drapene, skadene og de fysiske ødeleggelsene som sjokkerte det svenske samfunnet og lage arr for all ettertid. Også kostnadene for pågripelse, arrest, advokater, legeundersøkelser, psykiatiske undersøkelser, mat, medisiner og livstid i fengsel vil koste svenske skattebetalere hundrevis av millioner av kroner.

Og Akilov er altså bare en av 2.000 jihadister med terrorpotensiale. Akilov var ingen ingeniør eller kriminell mesterhjerne. Han stjal en lastebil og kjørte den ned en gate.

Les også: Säpo advarer: Stadig flere terrorister blant flyktningene som kommer til Sverige

Les også: Svensk politimann: 22 av 24 drap eller drapsforsøk er utført av innvandrere

MUSLIMSK TERRORIST: Rakhmat Akilov (39) har innrømmet i svensk rett at han kjørte lastebilen som drepte fem og skadet femten i Stockholm i april. (Foto: Privat).

Dette var det fjerde islamske terrorhendelsen i Sverige siden 2010.