Risikerer tre års fengsel for å ha dokumentert IS-grusomheter

MARINE LE PEN. EU-parlamentet ønsker å få den franske presidentkandidaten dømt.
FRANKRIKE

Sannsynligheten er nok større for at Marine Le Pen vil bli ny fransk president enn at hun havner i fengsel. Men teoretisk risikerer hun nå tre år i fengsel, alternativt å måtte betale en bot på 75.000 euro.

Årsaken er at EU-parlamentet har fjernet hennes immunitet slik at den franske påtalemyndigheten kan gå videre med en gammel sak fra 2015. Den franske presidentkandidaten er anklaget for å ha vist bilder av IS-henrettelser på Internett.

Ifølge Israel Hayom etterforskes hun for å ha lagt ut tre grafiske bilder av Islamsk stats henrettelser på Twitter i desember 2015, blant annet halshuggingen av den amerikanske journalisten James Foley. Det franske rettsvesenet hadde bedt om opphevelse av hennes parlamentariske immunitet, som skjermet henne fra rettsforfølgelse. Noe som nå er gjort. Dermed kan hun rettsforfølges for «publisering av voldelige bilder», som er straffbart.

Vedtaket gir påtalemyndigheten makt til å bringe Le Pen inn for politiavhør. I de neste trinnene kan aktor droppe saken, oppnevne en etterforsker som kan følge opp saken videre, eller ta ut tiltale umiddelbart og sende saken videre til retten. Le Pen har fordømt rettssaken mot henne som politisk innblanding i valgkampen og oppfordret til et moratorium på rettslige undersøkelser frem til valget er over.

Avstemningen i EU-parlamentet der Le Pen ble fratatt immuniteten foregikk ved håndsopprekning på torsdag, og ble foretatt etter et forslag fra den juridiske komiteen. Under debatten gikk den italienske parlamentarikeren Laura Ferrara, fra Femstjerners Bevegelse, langt i å forhåndsdømme Le Pen. Han mente at det faktum at de bildene Le Pen postet for å dokumentere Den islamske statens grusomheter var «av voldelig natur» og «sannsynligvis undergraver menneskelig verdighet».

De siste meningsmålingene i Frankrike viser at Le Pen vil vinne den første av de to valgrundene, men tape i den andre og avgjørende runden.

Kommentarer

kommentarer