Boehner holdt i begynnelsen av pressekonferansen en kort innledning der han unngikk å ta opp den forgiftede innvandringsdebatten helt. Istedenfor fokuserte han på økonomien, statsgjelden, rettsvesenet, utdanningssystemet og satte fokus på de kostnadene som helsereformen «Obamacare» har medført.

KLAR BESKJED:
KLAR BESKJED: Speaker i Representantenes hus ga denne uken sittende president Barrack Obama klar beskjed om at han og det republikanske partiet ikke ville godta noen form for utpressing i debatten om amnesti for de nesten 12 millioner ulovlige innvandrerne som oppholder seg i USA.

Men så snart ordet var fritt for spørsmål fra de fremmøtte journalistene kom allikevel fokus raskt på innvandringsspørsmålet og Obamas trusler om å bevilge de nærmere 12 millionene menneskene som oppholder seg ulovlig i landet amnesti og oppholdstillatelse – til tross for at han mangler støtte for en slik amnesti fra kongressen.

– Dere har alle hørt meg si, allerede for to år siden, at vårt innvandringssysmtem er ødelagt og behøver å rettes opp, sa Boehner til det samlede pressekorpset, før han fortsatte:

– Men jeg har gjort det klart for presidenten at om han opererer på egen hånd, utenfor det mandatet han har, så kommer han å forgifte brønnen og det kommer ikke å finnes noen mulighet til å få til en innvandringsreform i den nåværende kongressen. Så enkelt er det.

Gir ikke etter for Obamas utpressing

Når Boehner fikk spørsmål fra en journalist om Obamas utpressing om å ikke skrive ut en såkalt «eksekutiv ordre» om amnesti forutsatt at republikanerne går med på en «fungerende» overenskomst i kongressen, svarte han at han ikke vil gå med på et slikt påtrykk:

– Når man leker med ilden så risikerer man å brenne seg. Og han kommer å brenne seg selv om han fortsetter på den valgte veien. Det amerikanske folket gjorde det klart på valgdagen at de vil få saker gjort, men de vil ikke at presidenten handler på egen hånd, slo han fast.

– Innvandringsspørsmålet har blitt en politisk kasteball de siste ti årene, eller mer, og det er tid for å gripe fatt i den. Det handler ikke om politikk, det handler om å gjøre det som er riktig for USA.

Også Obamacare ble diskutert flittig under pressekonferansen.

– Vår jobb er å gjør det amerikanske folkets prioriteringer til våre prioriteringer. De liker ikke Obamacare, jeg liker det ikke, det er skadelig for økonomien, sa Boehner før han fortsatte:

– Presidenten sa han lyttet på hva som skjedde på tirsdagskvelden. (Mellomvalget når demokratene mistet flertallet både i senatet og representantenes hus red. anm.) Virkelig? spurte han retorisk med pekepinn på at demokratene ikke lenger har kongressens støtte.

Obama er en «lame duck»

Under kan vi se den svært overbevisende seieren republikanerne fikk i representantenes hus og som gjør sittende president Barrack Obama til en såkalt «lame duck», altså en president som har mistet mye av den makten han hadde og som venter på å bli erstattet av en ny kandidat.

FF
OBAMA MANIA: Slik så valg-kartet ut etter Barrack Obamas seier i 2008, med en majoritet for demokratene.
FF
ETTER HOPE AND CHANGE: Slik ser kartet ut idag, etter braknederlaget til Obama og demokratene i mellomvalget sist tirsdag.