«Rasister!» – mann forsøkte å drepe svenske på toget da muslimsk kvinne måtte vise billetten sin

DØMT FOR DRAPSFORSØK: En irakisk mann skal ha knivstukket en mann på et rutetog i Sverige i april. Årsaken var at en muslimsk kvinne skal ha blitt bedt om vise billetten sin av kontrolløren. (Foto: Fria Tider/Politiet).
DET NYE SVERIGE

Da en muslimsk kvinne med slør ble bedt om å vise billetten sin på toget, mistet en 25-årig araber besinnelsen og knivstakk en medpassasjer flere ganger. "Er dere også rasister?", skrek mannen til kvinner og barn i togkupeen mens han holdt den blodige kniven i hånden.

Det var under en togreise mellom Stockholm og Hallsberg den 22. april i år som Karim Alaa Hussain (25), bestemte seg for å agere mot den såkalte islamofobien i det svenske samfunnet.

Da toget befant seg i nærheten av stasjonen Bålsta ba den kvinnelige konduktæren en ung passasjer, en muslimsk kvinne med slør, å vise billetten sin. Kvinnen fortalte da at hun allerede hadde vist sin billett.

Les også: IS-sympatisør truet med massedrap på tog i Sverige

STOCKHOLM: Drapsforsøket skal ha skjedd på et lokaltog mellom Stockholm og Hallsberg i april i år. (Foto: Frieord.no).

De andre passasjerene oppfattet konduktøren som hyggelig og korrekt og det var ikke noen tegn på at hun hadde gjort noen feil. Irakeren Karim Alaa Hussain som befant seg i togkupeen var imidlertid av en annen oppfatning. Han var svært krenket av at den tildekkede kvinnen på nytt måtte vise sin billett og bestemte seg for å gå til angrep.

Les også: Svensk kvinne voldtatt av flyktning på tog – ville ikke anmelde da hun var redd han ville bli sendt tilbake

«Er du rasist, eller?»

25-åring krevde å få vite hvorfor konduktøren «plaget jenta». Da den kvinnelige konduktøren forklarte at hun  bare gjorde sin jobb, ble Alaa Hussain ekstremt truende, og flere svenske medpassasjerer forsøkte å roe ned den muslimske mannen.

– Hvorfor bryr du deg, er du rasist eller, krevde irakeren å få vite ifølge vitner til hendelsen.

Les også: Algerisk mann dyttet svensk 24-åring for toget

Mannen drapstruet deretter en av mennene og angrep ham med slag i ansiktet. Den svenske mannen forsvarte seg og fikk irakeren mot veggen og så på gulvet.

Alaa Hussain klarte imidlertid å komme seg fri og dro frem en stor kniv. Han knivhogg så den svenske mannen i siden og ryggen, som førte til livstruende sårskader på mannens bukhinne og tynntarm.

Les også: Bile Mohammed Elmi (18) og Abdirizak Nur Ali (21) dømt for voldtekt på tog mot norsk 14-åring

OPERERT: En svensk mann som forsøkte å roe ned irakeren på toget ble alvorlig skadet av flere knivstikk i siden og buken. (Foto: Politiet).

Les også: Asyldrapet som sjokkerte Sverge – «Det er blod over hele kjøkkenet!

Pratet om at «alle er like mye verdt»

Den knivstukne svenske mannen vitnet i retten at han mens han kjempet for livet så araberen gå rundt i togvognen, der det nå var full panikk blant passasjerene, «som om han hadde vunnet gullmedalje i et mesterskap».

25-åringen viftet med den blodige kniven, truet å knivstikke flere passasjerer og spurte en mann og hans datter om «også de var rasister», ifølge vitner som siteres i politiets etterforskning.

Les også: Mor og sønn brutalt knivdrept av utvist asylsøker på IKEA i Sverige

Et annet vitne beskriver hvordan araberen deretter begynner å holde en tale om at «alle er like mye verdt».

– Han sa at alle var like mye verdt og at de burde vise respekt. Han sa også at alle var rasister og at hvis politiet kom så ville de se hva som haddes skjedd, fortalte vitnet.

Les også: Mørkhudet mann slo sovende togpassasjer i Røyken

Da toget stoppet gikk Karim Alaa Hussain av toget og gjemtte seg i en hage ved et hus, der politiet fant ham. Han hadde da gjemt sin kniv i en blomsterkrukke.

I avhør hos politiet forklarte irakeren at han «var stolt» over at han hadde stått opp for «en liten jente». Han forsøkte også å forsvare seg med at han handlet i nødverge.

Les også: Svensk jente (16) knivskåret i ansiktet av flyktning da hun nektet å ha sex

«Jeg var ikke der for å knivstikke»

– Jeg var ikke der for å knivstikke mennesker for moro skyld. Jeg har jo ting jeg må gjøre, sa 25-åringen i avhør.

Men den forklaringen kjøpte ikke tingretten i Uppsala, som på mandag dømte Karim Alaa Hussain til åtte og et halvt års fengsel, for blant annet drapsforsøk.

– Mannen startet bruken av vold og offeret har hatt anledning å tro at han kunne bli utsatt for ytterligere vold fra mannens side, sier rådmann Eva-Lotta Johansson i en kommentar.

– Offeret har hatt små muligheter å unnslippe mannen eller å få hjelp. Den dømte har dermed ikke hatt rett til nødvern, til tross for den volden han ble utsatt for, fortsetter hun.

Les også: Muslim ropte «Allahu akbar» – drepte en og skadet tre med kniv på togstasjon i Tyskland

Langt rulleblad

Alaa Hussain ble samtidig som drapsforsøket dømt for grov mishandling, trusler, bruk av farlig våpen, grov uforstand i trafikken, kjøring uten førerkort, kjøring i beruset tilstand, samt brudd på narkotikaloven.

Det tungt kriminelle irakeren er registrert i strafferegisteret med hele 18 forhold. Han ble dømt sist den 27. august, 2015 av Svea Hovrätt for overgrep i rettssak, grov mishandling og flere mindre kriminelle forhold, til fengsel i tre og og seks måneder. Men allerede den 23. oktober, 2016 ble han sluppet fri, mens det gjenstod ett år, en måned og ti dager av dommen, og kunne således fortsette å begå forbrytelser.

Les også: Kvinne gruppevoldtatt av fem somaliere på togstasjon i Finland

Fikk statsborgerskap

Karim Alaa Hussein har fått innvilget svensk statsborgerskap og kan derfor med dagens lovverk ikke utvises fra Sverige, uansett hvor grove forbrytelser han begår.

Han fikk sitt statsborgerskap den 2. april, 2008 – til tross for at han allerede hadde blitt dømt for flere grove forbrytelser, noe nettsiden Fria Tider avslørte i april i år.

Svenske medier har som vanlig rapportert sparsommelig fra hendelsen og valgt å ikke omtale mannens etniske bakgrunn, navn, bilde eller detaljene rundt motivet for angrepet på toget.

Les også: Flyktningbarn angrep togpassasjerer med kniv og øks i Tyskland – ropte “Allahu Akbar”

Relatert: