«Rasist», «hore», «fitte» – frivillige ble angrepet av romfolk

SNAKKER UT: Den frivillige arbeideren Linda Eriksson snakker ut etter å ha blitt skjelt ut av romfolk under utdeling av klær til hjemløse i Gøteborg. (Foto: Faksmile/Facebook).
SVERIGE/ROMFOLK

"FY FAEN", sier den frivillige arbeideren Linda Eriksson om romfolket i Gøteborg etter hennes opplevelser under en utdeling av klær og mat til byens hjemløse. Plutselig dukket det opp store mengder romfolk og andre utlendinger og tok for seg av det som var innsamlet til de hjemløse i byen.

D
SINT OG OPPGITT: Linda Eriksson og hennes 14-årige datter ble grovt sjikanert av romfolk. (Foto: Facebook).

Den frivillige arbeideren Linda Eriksson (41), pleier før hver jul å engasjere seg for byens hjemløse. Men lørdagens utdeling av klær og mat ble en ubehagelig opplevelse for henne og hennes datter, og hun snakker ut om sine opplevelser på Facebook:

– Når vi kom til sentrum var det FULLT med uteliggere, rumenere, sigøyenere og andre utenlandske mennesker. Jeg så ikke en eneste svensk hjemløs person. Plutselig tar noen meg på skulderen. Da hadde de allerede begynt å dra klær ut av min pose, før jeg i det hele tatt hadde rukket å gi dem fra meg inne i teltet. De sto og tok for seg alt de kunne få tak i. Fem jakker, seks par sko (som de krevde skulle være av merket ADIDAS eller NIKE) og så mye av alt som de bare kunne få tak i, skriver hun i sitt Facebook-innlegg.

D
KAOS: Romfolkene strømmet til teltene der de innsamlede klærne var lagt frem. Det ble etterhvert en truende stemning og mye bråk og leven.

– Jeg har alltid følt masse kjærlighet og takknemlighet i alle disse sammenhengene. Jeg har alltid hatt mine barn med meg til dette og de har alltid blitt fantastisk tatt imot, skriver hun.

Men nå var hun sjokkert:

– Når vi hadde levert fra oss varene gikk vi utenfor og bare så på. Vi var sjokkerte. Der sto det menn og kvinner, de skrek, dro i klær og kalte de frivillige for rasister. Det var helt kaos, så jeg forsøkte å hjelpe til for å organisere det hele. Jeg gikk inn i teltet til de andre frivillige arbeiderne og tok på meg en gul vest.

Da begynte skjellsordene å hagle:

– De sa ordene «rasist», «hore» og «fitte». Jeg er tusen prosent sikker. Jeg hørte det selv flere ganger. De sa det til meg flere ganger, og også til min datter som er fjorten år gammel.

D
TELT: De frivillige hadde samlet store mengder klær til de hjemløse i byen. Dessverre klarte ikke romfolk å oppføre seg og tok betydelig mer enn trengte. Når de fikk beskjed om å roe seg ned ble de aggressive og anklaget de frivillige for å være rasister. De brukte også skjellsord som «hore» og «fitte», selv til barn som var der. (Foto: Privat).

– Jeg ble så sint tilslutt. Etter en stund kom det to andre uteliggere som var svenske. Jeg sto og snakket med dem og de var veldig takknemmelige og hyggelige.

Linda forteller også i sitt Facebook-innlegg hvordan romfolk ba om å få kasser og kartonger sånn at de kunne ta med seg så mange smørbrød som mulig og at de aldri var fornøyde. Istedenfor var de utrivelige. De hjemløse som var svenske nøyde seg med ett plagg og var ikke så nøye på hva slags klær de fikk med seg, forteller hun. Bare så lenge de kunne varme seg så var de glade.

Hun spurte de svenske hjemløse om hvorfor ikke flere av dem hadde kommet dit idag, men de sa at de svenske uteliggerne var redde for romfolkene og aldri turte å komme til parken hvor utdelingen foregikk når de (romfolkene red. anm.) var her.

– Romfolkene tok så mye de kunne av både mat, kaffe og klær. De samlet sammen alle klærne og annet ved en benk i nærheten. Til slutt kunne man ikke se benken på grunn av mengden av klær de hadde forsynt seg med.

D
TRENGTE BÆREPOSER: Romfolkene bar ut klær og mat i esker og bæreposer. (Foto: Privat).
D
LASS MED KLÆR: Romfolkene tok med seg enorme mengder med klær og ifølge frivillige som jobbet med å dele dem ut var de svært nøye på å kun plukke merkerklær som Adidas og Nike og kastet fra seg alt som virket slitt. (Foto: Privat).
D
SVÆRT MANGE: Romfolkene hadde dukket opp i større antall og forsynte seg grovt av både mat og klær. (Foto: Privat)

Linda fortsetter:

– Utdelingen av klær og mat har vært trivelig og hyggelig i mange år. Uteliggere, alkholikere og andre i nød har vært takknemmelige og hyggelige. Men i år var det annerledes – de frivillige ble hetset, hånet og kalt for rasister og ulike nedsettende kjønnsord under hjelpeutdelingen.

– De sa ordene «rasist», «hore» og «fitte». Og «please» sa de flere ganger også, forteller hun til avisen Nyheter idag.

Nå setter Linda spørsmålstegn om det flerkulturelle samfunnet virkelig er så bra og om svenskene virkelig vil ha det slik.

– Er det dette dere naive svensker vil at Sverige skal utvikle seg til? Er det dette som blir resultatet av et flerkulturelt Sverige? spør hun seg.

Og for dem som føler for å kalle henne rasist for at hun ikke likte lørdagen opplevelse så sier hun følgende:

– Og dere får kalle meg hva faen dere vil. I DON’T CARE!

Fikk sterke reaksjoner

D
FJERNET INNLEGGET: Kvinnen regnet ikke med en slik storm rundt sitt innlegg og har nå valgt å fjerne det fra sin Facebook-vegg. (Foto: Facebook)

Dagen etter å ha lagt ut hva hun opplevde under sin jobb som frivillig, skal Linda Eriksson ha mottatt en rekke trusler på epost og Facebook.

– Noen har sjekket opp hvor jeg jobber, hvilken skole det er og krevd at jeg sier opp jobben min.

Linda Eriksson forteller at hun var svært sjokkert og mistet besinnelsen når hun skrev innlegget på Facebook. En av årsakene skal være at romfolkene blant annet skal ha kalt hennes 14 år gamle datter for «hore».

Langt på vei de fleste har vist stor sympati for hva kvinnen opplevde og følte i ettertid. Men mange antirasister skal ha blitt opprørt over at kvinnen hadde mage å protestere på å bli kalt et utall sexistiske kjønnsord og at hun ikke syntes det var ok at hennes 14 år gamle datter ble kalt en «hore». En Facebook-bruker skriver blant annet følgende:

– Merkelig innstilling fra en frivillig hjelpearbeider. Forventer hun at mennesker som har blitt trampet på hele livet skal være takknemmelige og ta henne imot som barmhjertighetens engel fra oven? Hvem sine behov dreier det som om da?

Som følge av presset på kvinnen har hun nå fjernet innlegget fra sin Facebook-konto.

D
VENNINNE BEKREFTER BRÅKET: Linda Holberg er venninne av Linda Eriksson som skrev Facebook-innlegget. – Ja, det Linda Eriksson sa var sant. De kalte oss rasister, fordi vi satte en grense for hva vi aksepterer. Det var aggressivt og bråkete og svenske uteliggere turte ikke å møte opp, forteller hun til Nyheter Idag. Hun er selv frivillig og hjelper hjemløse mennesker i Gøteborg. (Foto: Privat).

Ville ikke gi fra seg hanskene sine, ble kalt «rasist»

Andre historier kommer også fra utdelingen i sentrum av Gøteborg. Victor, en 26 år gammel mann som bor i Gøteborg var også ute for å hjelpe de hjemløse. Han har pappapermisjon og var tilstede med sin kone for å dele ut klær og mat. Han forteller hvordan aggressive romfolk tok seg til rette:

– En person tok tak i hennes hender (hans kone red. anm.), han ville ha hennes hansker. Når hun forklarte at de var hennes og at hun trengte dem for å ikke fryse, så ble hun kalt en rasist.

– Vi gikk inn med innstillingen om at alle som behøver det skal få klær. Romfolket fikk også klær, men de kom tilbake gang på gang på gang, til tross for at de allerede hadde fått klær av oss flere ganger.

– De trengte seg på, stod og presset mot et bord vi hadde foran oss. Til slutt gikk bordet istykker.

Victor skal også ha vært i nærheten når Linda Eriksson og hennes datter ble verbalt overfalt av romfolk.

– Når vi fortalte dem (romfolket red.anm.) at det rekker nå, at det skal rekke til alle, så fortalte de oss at vi var rasister og begynte tilogmed å kalle en ung jente for «hore».

Til slutt måtte Victor gjøre noe med situasjonen som begynte å komme helt ut av kontroll:

– Ved halv fem tiden begynte jeg å kjøre ut klær til de forskjellige herbergene der de hjemløse fra Gøteborg pleier å være. Vi kjørte til en kafè som heter «En trapp ned», hvor de hjemløse pleier å være. Vi reiste dit med tre lass med klær i en minibuss.

Må endre rutinene

Til våren kommer Victor og hans frivillige venner å samle inn klær på nytt for de utsatte menneskene i Gøteborg. Men da kommer de til å gjøre ting helt annerledes, slik at utleveringen skal kunne skje mer rettferdig.

– Vi kommer til å ha en ny aksjon rundt påsketider, da kommer vi til å ha utdelingen i et lokale av noe slag og levere ut nummererte kuponger til herbergene, slik at klærne kommer til å bli delt ut til alle som behøver dem.