President Obama: «Europas ukontrollerte innvandring er et stort sikkerhetsproblem»

UTENRIKS/INNVANDRING

USAs president Barrack Obama er urolig for den store og ukontrollerte innvandringen til Norge og Europa. Dette kom frem under en pressekonferanse som den amerikanske presidenten holdt i London på fredag.

Obama har de siste dagene besøkt Storbritannia, der han blant annet har møtt statsminister David Cameron. På fredag holdt de en felles pressekonferanse, da Obama plutselig kom med en uvanlig skarp kritikk mot at Europa har sluppet inn så mange innvandrere fra den tredje verden.

– Vi har akkurat diskutert asylkaoset og jeg har sagt til min stab, som er enig med meg, at vi ser det som et stor nasjonalt sikkerhetsproblem at dere har ukontrollert innvandring i Europa.

D
TOPPMØTE: Den amerikanske presidenten Barrack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron hadde på fredag en felles pressekonferanse. Det var de uventede ordene kom fra Obama. (Foto: Ben Gurr, AP)

Kritikken mot Europa er også rettet mot Norge som sammen med resten av EU har mottatt et titusenvis av flyktninger og asylsøkere, mange med falske papirer.

Som et konkret bevis på at USA og Obama ser på Europas ukontrollerte innvandringspolitikk som en direkte trussel mot USA, er at den amerikanske kongressen nylig la frem et lovforslag som Obama umiddelbart skrev under på. Forslaget vil gjøre det betydelig vanskeligere for et større antall personer som oppholder seg i Europa å reise til USA.

Obama fortsatte:

– Den ukontrollerte innvandringen destabiliserer Europa, vår fremste handelspartner. Dette er dårlige nyheter for vår økonomi. Om man begynner å se splittelsen i Europa, så vil det svekke Nato og det påvirker vår kollektive sikkerhet.

Uttalelsen fikk stor oppmerksomhet i amerikanske medier, ikke minst da det var uventet å komme fra Obama. Den 54-årige presidenten har blant annet gjort seg kjent som talerør for amnesti for ulovlige innvandrere hjemme i USA.

D
BREAKING NEWS: At Obama kritiserte den ukontrollerte innvandringen til Norge og Europa var et stort og uventet tema for amerikansk presse.

Under pressekonferansen på fredag oppfordret Obama dessuten britene til å bli i EU, noe som gjorde den britiske statsministeren ukomfortabel. Den amerikanske presidenten har i ettertid fått sterk kritikk for å ha kommentert folkeavstemningen, da amerikansk innblanding for ja-siden kan gi motstanderne vind i seilene.

Under sitt besøk i Storbritannia har Obama også spist lunsj med dronning Elizabeth II, som nylig fylte 90 år, samt møtt andre medlemmer av det britiske kongehuset.