En politimann på oppdrag i det kriminelt belastede og innvandrertette området Koppargården i Landskrona ble omringet av en truende og aggressiv innvandrermobb.

Politimannen ble tvunget til å dra sitt tjenestevåpen for å holde gjengen på avstand og ba om forsterkning over politiradioen. Dette fikk han ikke. Politiledelsen hadde tatt en avgjørelse om at politimannen kunne ofres.

Dette ble ansett som en bedre løsning for å ikke provosere innvandrerne i området til å starte opptøyer og ikke gi innvandringskritiske krefter nye hendelser å kritisere innvandringspolitikken for.

Hendelsen inntraff i mai i år. Beslutningen om å ikke komme politimannen til unnsetning har ført til en seriøs konflikt mellom områdepolitiet og politiledelsen. Det har igjen ført til at man har iverksatt en politiinnsats for å rense opp i det hardt belastede området.

Jaktet på MC-fører

Det var den 14. mai som to politimenn valgte å ta opp jakten på en motorsykkel som kjørte fort og hensynsløst. MC-føreren fikk hjelp av sine venner i en bil som forsøkte å presse politibilen av veien og hindre den i å stoppe motorsykkelføreren.

Både bilføreren og MC-føreren er velkjente innvandrerkriminelle i området.

En av politimennene fulgte etter bilføreren til fots inn på et grøntområde i Koppargården. Der blir politimannen raskt omringet av en stor og meget truende innvandrergjeng på mellom 50 og 70 personer som utviser en typisk oppførsel i disse områdene med å forsvare de kriminelle fra å bli pågrepet av polititjenestemennene.

Politimannen blir så utsatt for verbale angrep og blir spyttet på av personer i innvandrermobben. To av mennene er særskilt aggressive og forsøker å angripe politimannen fysisk, mens de forteller ham at de skal drepe ham.

Måtte trekke tjenestevåpen

Politimannen tvinges til slutt å trekke sitt tjenestevåpen for å holde mobben på avstand og tilkaller samtidig forsterkning.

Hele ti politipatruljer fra i hovedsak Helsingborgsområdet blir tilkalt til Koppargården, men blir så nektet å gå inn i området for å hjelpe sin kollega i nød. De beordres istedenfor å bli stående utenfor boligområdet.

Kilder innen politiet har vitnet om at motivet for innsatsledelsen å nekte bistand til den ensomme politimannen var at man var redd for at en større politiinnsats på plassen kunne provosere frem opptøyer.

Ledelsen har i saken innrømmet at man faktisk tok en slik avgjørelse av situasjonen, men nekter å svare på om de også derfor lot en av sine tjenestemenn i stikken.

Den eneste som går inn i området er politimannens kollega fra politibilen. Etter en halvtime lykkes de to uskadd, men rystet, å ta seg ut av området.

At de klarer dette skjedde i hovedsak fordi noen av innvandrerne i området kjente igjen en av politimennene fra før og overtalte sine aggressive kamerater til å gi dem fritt leide ut av området.

Massiv kritikk

Kritikken som fulgte innad i politiet mot politiledelsens handling har vært massiv. Man mener at de innvandrerkriminelle gjengene nå har fått svart på hvitt at de er den sterkeste parten og kan true politiet såvel som jage dem ut av området sitt.

Mobben i Koppargården består av alt fra svenskhatende mistilpassede via småkriminelle til grovt kriminelle personer med koblinger til organisert kriminalitet.

Den generelle holdningen innen politiets høyeste ledelse idag er at man skal møte innvandrerkriminaliteten med brobygging, dialogpoliti, pølsegrilling og andre myke metoder.

Man tror også at en mulig vei er å senke kravene til politihøyskolen, slik at flere personer med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn kommer inn i politiet og å tillate klesplagg som hijab til uniformen.

Blant politibetjentene ute på patrulje øker allikevel misnøyen med denne politikken som man anser er virkelighetsfjern, virkningsløs og undergraver politiets autoritet.

At politikere og ledelsen dessuten viser liten imøtekommenhet for politiets krav på en lønn som tilsvarer den økende risikoen man opplever i det nye flerkulturelle Sverige i yrket, bidrar heller ikke til å øke tilliten.

Opptøyer

Å være polititjenestemann i Sverige har blitt en risikosport de siste tiårene. Her er en video fra opptøyer skapt av venstreekstremister og innvandrere under en tennisturnerning i 2010 i Malmø, der Israel deltok.

Her er en lenger dokumentar fra SVT om opptøyene i den innvandrertette bydelen Husby i Stockholm i 2013, som startet etter at politiet i nødverge måtte skyte en gal mann som veivet med en machete.