ØSTERRIKE: Forbudt å dekke til ansiktet på offentlig plass

UTENRIKS/ISLAM

Den flerkulturelle hverdagen byr på endel problemer i den moderne vestlige staten. Nå har Østerrike tatt steget fullt ut og forbyr all tildekking i det offentlige rom.

På søndag trådte det hittil mye omdiskuterte forbudet mot heldekkende kledsel på allmenn plass i kraft.

Blant det som omfattes av forbudet er heldekkende muslimske klær, noe den østerrikske regjeringen mener skal fremme respekten og aksepten for østerrikske verdier.

FORBUDT: Å dekke til ansiktet på jenter og kvinner er nå forbudt i Østerrike. (Foto: Illustrasjonsbilde).

Forbudet skal også «gjenopprette den sosiale tilliten i et åpent samfunn» og mangel på etterfølgelse kan straffes med bøter opptil 150 euro. (Ca. 1.500 norske kroner).

Unntak kan gjøres ved visse omstendigheter, som klovnedrakter ved kulturelle tilstelninger, arbeidsklær som masker båret av sykehuspersonell og halstørkle ved kalde temperaturer.

Akseptanse og respekt for østerrikske verdier er grunnleggende forutsetninger for en fremgangsrik integrering mellom majoriteten østerrikere og mennesker fra land i den tredje verden, deklarerte regjeringen.

NY LOV: Østerrikes nye lov viser at det kun er religiøse tvangsklær som er målet for loven. Man har allikevel tatt med andre tildekkinger for at det skal virke som et allment forbud. (Foto: Apa/Quelle/BM).

Forbudet inkluderer også politiet, dommere, lærere og aktorer for at embedet skal oppleves nøytralt.

Turister fra arabiske og muslimske land må ta av seg heldekkende klær når de ankommer den østerrikske grensen. Hvis de ikke følger loven, vil de bli nektet innreise og sendt hjem igjen.

Andre nye innvandringsrelaterte lover som trådte i kraft den 1. oktober er integrasjonskontrakten som migranter må skrive under på og obligatoriske kurs i det tyske språket og landets verdier.

Lignende forbud har allerede funnet sted i Frankrike, Belgia og til dels Nederland.

Om et par uker holdes det valg i Østerrike, der innvandringskonservative FPÖ ventes å blir det nest eller tredje største partiet.

Da forslaget for forbud mot tildekking ble lagt frem fra østerrikske myndigheter demonstrerte 3.000 muslimer, venstreekstremister og feminister mot forbudet under bannere som sa at forbudet var «sexistisk» og «rasistisk».

En mindre demonstrasjon fant sted sist uke da venstreekstremister ikledde seg blant annet klovnemasker for å latterliggjøre myndighetenes lov. Det er imidlertid en vesentlig forskjell mellom en ansiktsmaske som venstreekstremistene kunne ta av seg når de vil, og de muslimske kvinnene som ville gjøre dette med risiko for å bli æresdrept av familien eller det muslimske miljøet i landet.

KLOVNEMASKE: Venstresiden i Østerrike mener at det å ha på seg klovnemaske er det samme som å bli påtvunget et religiøst tvangsplagg fra ung alder, med livet som innsats om man tar det av. (Foto: Youtube).

Relatert: