Det var under mandagens møte at Ungarns Victor Orban og Polens Mateusz Morawiecki kom med en felles uttalelse vedrørende EU og migrasjon.

Begge to snakket tydelig i innvandringsspørsmålet. Morawiecki forespråket ett samarbeid med migrantenes hjemland, slik at situasjonen der skal forbedres, istedenfor at mennesker forflyttes til Europa. Man skal lærer innvandrere å fiske, ikke ta dem til Europa for å gi dem fisk, sa den polske statsministeren myntet på det kjente ordtaket.

Morawiecki poengterte også at vesteuropeiske land ofte misforstår Polen og Ungarn, ettersom de tidligere aldri har blitt okkupert av den kommunistiske terroren.

Kommunismen er også årsaken til at Polen nå forsøker å endre sitt juridiske system, for å bli kvitt den kommunistiske arven en gang for alle. Men dette har blitt kritisert av EU.

Orban la også frem sine standpunkter.

Nasjonal suverenitet og hvem som skal bestemme hvilke som får være i vårt land er en grunnleggende sak. Vår besluttsomhet er enkel. Våre foreldre, besteforeldre og oldeforeldre ville snudd seg i graven om de så at vi lot noen andre bestemme hvem som får være i vår nasjon, sa den ungarske statsministeren og fortsatte:

Vi er en kristen nasjon. Vi vet hva plikt og hjelp innebærer, men vi tror på prinsippet om at hjelp skal gis i nærområdene, istedenfor å flytte problemene hit. Vi kan ikke hjelpe noen om vi ødelegger våre egne land.

Derfor har Ungarn startet et prosjekt som helter «Ungarn hjelper», som man driver i samarbeid med lokale grupper i Midtøsten. Prosjektet bygger byer, kirker og skoler. Ifølge Victor Orban flytter mange innvandrere i Europa tilbake til sine hjemland som følge av programmet.

På denne måten «forsvarer» man samtidig Europa fra masseinnvandringen, sa Orban.

Såvidt Frieord har fått med seg har ingen av de norske store mediene valgt å omtale møtet.

Polen og Ungarn har en sterk felles historie, noe som ble vist da den nyvalgte polske statsministeren Morawiecki, som tok over for Beata Szydlo, valgte Ungarn som sitt første offisielle statsbesøk i januar i år.