Økt muslimsk terrorfare i Sverige

ANDERS THORNBERG. Lederen for den svenske sikkerhetstjenesten frykter for terroraksjoner på svensk jord.

Den islamske statens tap på krigsmarken i Syria og Irak øker risikoen for at jihadistene vil hevne seg gjennom flere småskala-angrep med kniver eller brannstiftelser, blant annet i Sverige. Det mener det svenske sikkerhetspolitiet SÄPO.

«Færre reiser og flere har kommet hjem. De er frustrert og bestemmer seg for å gjøre noe mot Sverige i stedet», sa SÄPO-sjef Anders Thornberg da han torsdag presenterte sin årsrapport for 2016, skriver Aftonbladet. Anders Thornberg begynte med å nevne noen av fjorårets terrorangrep i Europa og bemerket at etaten aldri før har hatt en så stor og kompleks oppgave som nå.

Den største trusselen mot Sverige er ifølge SÄPO fortsatt voldelige islamister, sa Thornberg ifølge Aftonbladet. Den islamske staten har oppfordret sine tilhengere til å bo i sine europeiske hjemland og prøve å utføre angrep der. SÄPO frykter først og fremst enslige muslimer som er inspirert av Den islamske staten.

Oppfordringen fra Den islamske staten går ut på at de skal gjøre det de er i stand til å få til på egenhånd. Et terrorangrep kan derfor være en brannstiftelse eller et knivangrep mot en enkeltperson.