Nyttårsfeiring i Sverige – skyting, knivran, angrep på politi og asylprotester

Vårt naboland gikk nylig inn i det nye året med en seksparti-regjering og kaos blant både politikere og velgere. Men også utenfor riksdagens fallende murer råder villskapen blant befolkningen.

I alle de store byene skal det ha vært mye bråk og uro, spesielt i de innvandrertette bydelene, hvor utrykningsenheter fra politi, brannvesen og ambulanser fikk nok å gjøre. Her følger en liten oversikt over det som har kommet frem i media.

D
FYRVERKERITERROR: Innvandrerungdommer over hele Sverige skal ha skutt fyrverkeri på bygninger, skoler, politi og brannvesen. (FOTO: Avpixlat).

Gøteborg

– I Gøteborg skal brannvesenet ha hatt nok å gjøre med bilbranner på to ulike steder i byen på nyttårsaften.

På et av stedene, det innvandrertette Biskopsgården, skal man i tillegg ha hatt opptøyslignende tilstander hvor ungdomsgjenger skal ha bedrevet såkalt «fyrverkeriterror».

Politiet opplyser at et 20-talls maskerte ungdommer skal ha laget bråk.

Nyttårsraketter skal ha blitt skutt mot både mennesker, biler og bygninger. Ifølge politiet i Västra Götaland skal 5-10 biler ha blitt satt i brann og man skal ha angrepet politi og brannvesenet når disse rykket ut.

Tre skoler skal også ha vært utsatt for rakettskyting.

Växjö

– Politi måtte flykte fra det såkalte «utenforskapsområdet» Araby i Växjö på tirsdag kveld, da så mange som 50 barn og ungdommer skal ha skutt fyrverkeri mot ulike bygninger og politiets utrykningskjøretøy.

Det skal ha blitt skutt fyrverkeri mot leiligheter med familier og barn, samt en bygning i nærheten av en skole. Denne bygningen skal ha begynt å brenne. Når politiet og brannvesen kom til plassen skal de også ha blitt utsatt for angrep i det politiet omtaler som «stor skala».

D
GATEKRIG: Politiet tør ikke lenger å kjøre ut til de verste boligområdene da de frykter at deres nærvær skal eskalere bråket og opptøyene. Innbyggerne fortviler. (FOTO: Avpixlat).

Det hele startet i 17.30-tiden og politiet fikk ikke kontroll over situasjonen før kl. 00.30, nesten 7 timer senere.

Urolige beboere skal ha forsøkt å ringe politiet ved flere anledninger, men fikk da til svar at man ikke turte å reise ut til området, da dette bare ville eskalere ungdommenes rakettbruk og gjøre situasjonen ennå verre. En beboer sa følgende til Smålandsposten:

Det verste er at man ikke kan føle seg trygg her ettersom politiet ikke våger å komme hit.

– Urolighetene spredte seg så til sentrum av Växjö hvor innvandrergjenger skal ha terrorisert omgivelsene sine med fyrverkeri. Rundt 18.20-tiden skal mellom 10-15 ungdommer ha kastet fyrverkeri mot gjester inne på en McDonaldsrestaurant.

Når politiet ankom skal gjengen ha rettet fyrverkeriet mot politiet, noe som resulterte i at en 17-åring ble arrestert. Han skal også ha blitt siktet for brudd på narkotikaloven.

– Klokken 19.45 skal en mann, også dette i Växjö, ha blitt utsatt for et knivran av 4-5 personer. Offeret skal ha gjort motstand, noe som førte til at kniven falt i bakken. Dette skal ha ført til ranerne ga opp og løp fra plassen mot en park i sentrum av byen.

D
IKKE UVANLIG: Svenske borgere ranes oftere på åpen gate og det er ikke uvanlig at kniv brukes under ranet. (FOTO: Avpixlat).

Stockholm

– Dagen før nyttårsaften skal en sprengladning ha detonert utenfor politistasjonen i Farsta. Ifølge SVT skal døren og glasset ha blitt ødelagt.

Politiet skal ha tatt opp jakten på bombemennene når de forlot plassen i en grå personbil. Etter en jakt i gatene skal politiet lykkes å kjøre inn i fluktbilen og fikk arrestert føreren. Ytterligere en person skal ha blitt tatt inn til avhør.

I forbindelse med biljakten og kollisjonen skal en politimann ha pådratt seg nakkeskader.

– I den innvandrertette bydelen Kista i Stockholm skal en kvinne på vei hjem fra butikken med matvarer i 15-tiden ha blitt knivranet.

Når mannen ikke fikk noen penger av kvinnen skal han ha stjålet matvarene til kvinnen istedenfor.

D
KNIVRANET: En kvinne på vei hjem med matvarer på nyttårsaften skal ha blitt knivranet. (FOTO: Avpixlat)

Knivraneren blir beskrevet som i 18-årsalderen, mørkhudet og tynn. Kvinnen skal ha opplyst politiet at det også var to andre unge menn, også de mørkhudede, sammen med knivraneren.

– I sentrum av hovedstaden skal to personer ha blitt skutt med pistol.

Politiet mener at hendelsene er relatert til byens kriminelle gjengmiljø som er dominert av ulike etniske befolkningsgrupper.

Det var i 07-tiden på morgenen på nyttårsaften at det skal ha inntruffet en trafikkulykke i den innvandrertette bydelen Vårby Gård. Hendelsen skal ha ført til bråk mellom to menn.

En av mennene skal ha forlatt ulykkesplassen, men kommet tilbake kort tid etterpå med en pistol og skjøt da den andre mannen i beinet. Pistolmannen beskrives som mann, 20-23 år gammel og mørkhudet.

Klokken 02 skal en 23-åring ha blitt skutt i begge beina på Kungsholmen i sentrum av Stockholm. Pistolmannen skal ha løpt fra stedet og politiet skal ha søkt i området uten å finne noen spor. Ifølge politiet har man ikke funnet gjerningsmannen, da offeret ikke ønsker å samarbeide med politiet.

– En ung kvinne skal også ha blitt knivstukket av en gjeng ungdommer da hun gikk for å snakke til dem om rakettskyting utenfor et hus. Kvinnen, som er i 20-årsalderen, var på besøk hos sine foreldre på nyttårsaften i Västerhaninge og skal ha gått ut for å fortelle en gjeng med ungdommer om å kontrollere rakettbruken sin.

Det resulterte i at ungdommene trakk kniv mot den unge kvinnen og knivstakk henne på plassen. Kvinnen måtte fraktes i ambulanse til sykehuset, men det er ennå uklart om omfanget av skadene hun ble påført.

Ungdommene har ikke blitt identifsert eller pågrepet. De beskrives som i 16-års aldereren og mørkhudede.

– Ansatte i hjemmetjenesten i Hägersten oppdaget første nyttårsdag klokken 09 på morgenen, at en ukjent mann hadde tatt seg inn i deres tjenestebil. De forsøkte å anholde mannen, men han skal da ha dratt fram en kniv og begynt å hugge etter de to pleierne. Han skal deretter ha løpt fra plassen.

Mannen mistenkes nå for drapsforsøk og tyveri. Politiet opplyser at mannen er ca. 25 år gammel, har kort mørkt hår, iført grå t-skjorte, opprevne olabukser og hvite sko. Han skal ha snakket arabisk.

Politiker angrepet av antirasister

– Sverigedemokraterna sin bystyre-politiker og viseformann for ungdomsforbundet til partiet, William Hahne, skal ha blitt utsatt for hatkriminalitet da han uprovosert ble slått i ansiktet av en antirasist på nyttårsaften.

En mann med innvandrerbakgrunn skal ha gått bort til politikeren og gitt ham et hardt slag midt i ansiktet, slik at han begynte å blø fra panna. Det er svært trolig at overfallet har forbindelse med Hahne sitt engasjement som politiker.

D
ANTIRASISTISK VOLD: En bystyrepolitiker og ungdomsleder for Sverigedemokraterna, William Hahne ble utsatt for vold av en antirasist på nyttårsaften. (FOTO: Twitter)

Malmø

– En villa i bydelen Kroksback skal ha blitt beskutt og en rute skal ha blitt ødelagt som følge av skytingen. Politiet opplyser at ingen mennesker skal ha blitt skadet i forbindelse med episoden.

– Dagen før nyttårsaften skal det også ha blitt skutt mot en leilighet i den innvandrerdominerte bydelen Seved. Politiet som ankom stedet kunne konstatere at det ble funnet et kulehull i en vindusrute. Det er ennå uklart hvilket type våpen som skal være brukt. Det skal ha vært mennesker inne i leiligheten når skuddet falt. Politiet vil ennå ikke gå ut med informasjon om denne skuddepisoden har noe å gjøre med de andre skuddepisodene som har funnet sted i byen det siste året. Saken etterforskes som mordforsøk.

Linköping

– I den innvandrertette bydeln Skäggetorp skal politiet og brannvesen i 22-tiden ha måttet rykke ut ved to tilfeller. En gang da noen hadde skutt en nyttårsrakett gjennom en rute på en barneskole, og så en gang til når en bil var satt i brann. Ved begge tilfellene skal ungdomsgjenger ha skutt på politiet med nyttårsraketter.

Östersund

– I Östersund skal over 40 asylsøkere fra Syria ha okkupert en buss som Migrationsverket hadde leid til dem. Asylsøkerne skal ha blitt flyttet fra Malmø sentrum til et asylmottak i Östersund. Vel fremme oppstod det misnøye blant flyktningene.

Asylbuss
VIL IKKE HA SNØ OG IS: Syriske flyktninger på vei til et asylmottak nektet i lang tid å gå av bussen. I tillegg stjal de bussjåførens datamaskin. Nå har de fått lovnad om egne leiligheter innen tre måneder. Det lønner seg tydeligvis med utpressing i Sverige. (FOTO: Avpixlat).

Årsaken er at asylsøkerne er misfornøyde med været og at det finnes snø og is på plassen. Flere av asylsøkerne skal også ha innledet en sultestreik. En av klagene som kom til svenske myndigheter var at det var vanskelig å finne inspirasjon for å komponere musikk da asylmottaket ligger så langt unna sentrum av byen.

Okkupantene ønsker seg tilbake til sentrum av Malmø der man først søkte asyl. Bussjåføren har inntil videre innkvartert seg på et hotell til saken blir avklart. Asylsøkerne stjal også bussjåførens datamaskin.

Det er også blitt påpekt at lederen for asylsøkerne har på seg en vinterjakke fra Jack Wolfskin som selges i svenske butikker for over 2.000 kroner.

D
RIK FLYKTNING: De sultestreikende asylsøker-okkupantene har enten mye penger eller gjestmilde venner. Her poserer en av dem i en Jack Wolfskin-jakke til over 2.000 svenske kroner. (FOTO: Twitter).

Kravet er nå altså at man blir kjørt tilbake til Malmø sentrum. Så langt har asylsøkerne vært ombord i bussen siden onsdag.

Det er nå kommet inn nyheter om at situasjonen er løst og at svenske myndigheter har lovet å gi alle flyktningene egne leiligheter innen tre måneder, noe som førte til at de har forlatt bussen.

Frieord.no kommer tilbake med flere historier ettersom de kommer inn.

Relatert:

– 500 asylsøkere innkvarteres på luksushotell i Sverige

– Asylsøkere kom til Sverige i privatjet

– Vi kommer ikke til å ha råd med så mye annet enn innvandring framover

– Innvandrere angrep politistasjon i Sverige

– Politimann forlatt av sine egne i Sverige

– Ambulanser krever militærutstyr for å jobbe i innvandrertette områder

– Schenker-sjåfør fikk tennene utslått av innvandrere

– Steinkasting, trusler og vold stengte byggeplass

– Sverige, Nordens svar på Texas

– Syv personer skutt på ett døgn i Sverige