DET NYE SVERIGE: Begravelsesgjester med pistoler og skuddsikre vester

SKYTEVÅPEN OG SKUDDSIKRE VESTER: En ny hverdag har kommet for kirketjenerne i den svenske byen Malmø. Ikke sjelden opplever de gravfølger og besøkende bevæpnet med synlige våpen og skuddsikre vester. (Foto: Kirke i Malmø/Wikimedia Commons).
UTENRIKS/SVERIGE

At besøkende bærer våpen og skuddsikre vester blir et stadig mer vanlig syn under begravelser i den svært flerkulturelle byen Malmø. Nå skal kirkegårdsforvaltningen trenes opp i å "håndtere" begravelser med bevæpnede gjester, skriver SVT.

– En del bærer våpen synlig, vi ser også skuddsikre vester. For våre ansatte kjennes det truende å ha våpen i sin direkte nærhet, forteller Sven-Erik Aspeklev, kirkegårdsjef, til SVT.

Les også: Krig i Malmø – fire skuddepisoder på en dag – mann skutt med 22 skudd – barnefamilie beskutt – bussjåfør beskutt på jobb

Les også: Kaos i Malmø – nyttårsfeiring i bysentrum ser ut som krigssone

MALMØ – OVERSIKT OVER SKYTEEPISODER I 2013: Svenske medier har laget egne kart med oversikt over hvor skyteepisoder har funnet sted. Her er de 109 skyeepisodene registrerte i Malmø under året 2013. Det gir en frekvens på en skyteepisode hver tredje dag, året rundt. Volden fortsetter i dag, fire år etterpå.

Kirkegårdforvaltningen er i fullt arbeide med å lage en utdannelse for samtlige 230 ansatte, som skal lære dem å håndtere begravelser i det nye og flerkulturelle Sverige.

– Hvilke situasjoner kan vi møte? hvordan kan vi møte dem? Hvordan skal vi forberede vårt personale og våre sjefer, sier Aspeklev.

Les også: Sosialarbeidere og lærere flykter fra Malmø

Les også: 15 mord, 44 mordforsøk, 58 grove mishandlinger, 62 mishandlinger og 16 mordbranner – EN måned i Sverige

Skåne, og særdeleshet storbyen Malmø, opplever ukentlig skyte- bombe- og drapsforsøk relatert til områdets betydelige innvandrermiljøer.

Les også: 15 mord på 14 måneder i Malmø

Les også: Rekordmange mord i Skåne – hele listen

Les også: 26 mord i Sør-Sverige i 2016 – «Situasjonen er alvorlig»