Det nye Sverige: 6-åringer redde for å bli skutt hvis de går på lekeplassen

REDDE FOR Å DØ: Barn ned i 6-års alderen er redde for å gå ut og leke i Malmø. Frykten er stor for å bli offer for de kriminelle innvandrergjengenes kuler. (Foto: Illustrasjonsbilde).
DET NYE SVERIGE

- Han er seks og et halvt år gammel og spør når han kan gå ut; kommer de til å skyte meg nå? Jeg forklarer og forklarer at det er feil slik de holder på - at det ikke er normalt at det skal være sånn. Men det er vanskelig for ham å forstå hva som skjer. Dette forteller en fortvilet mamma i Malmø.

I Harmosdal i Malmø bor innbyggerne i lammelse og skrekk etter at en person ble henrettet på åpen gate. Mannen skal ha blitt skutt 22 ganger og det er bare en av svært mange skyteepisoder de siste årene.

Les også: Krig i Malmø: Fire skuddepisoder på en dag – mann drept, bussjåfør og barnefamilie beskutt

Mange innbyggere tør ikke lenger å gå ut etter mørkets frembrudd og gjør det bare om de absolutt må, foreksempel om de må handle mat. Barn forteller at de ikke tør å gå ut og leke av frykt for å bli skutt og drept.

Les også: Multikulturell skole i Malmø stengt etter trusler og voldsbruk

MALMØ – OVERSIKT OVER SKYTEEPISODER I 2013: Svenske medier har laget egne kart med oversikt over hvor skyteepisoder har funnet sted. Her er de 109 skyeepisodene registrerte i Malmø under året 2013. Det gir en frekvens på en skyteepisode hver tredje dag, året rundt. Volden fortsetter i dag, fire år etterpå.

Et naboinitiativ har blitt startet for de som er mest redde for å gå ut i gatene. Gater som i dag regjeres av de bevæpnede kriminelle gjengene som i hovedsak består av unge menn med ikke-vestlig asylbakgrunn.

Foreldre tør ikke lenger å slippe barna ut på lekeplasser og barna selv forteller om sin dødsangst for å bli skutt, noe som kveler gleden av å leke.

Les også: Kaos i Malmø – nyttårsfeiring i bysentrum ser ut som krigssone

En fortvilet mamma forteller media om hvordan hennes lille sønn opplever situasjonen av å ha sin lekeplass i et område som har blitt offer for den bevæpnede gjengvolden:

– Han er seks og et halvt år gammel og spør når han kan gå ut; kommer de til å skyte meg nå? Jeg forklarer og forklarer at det er feil slik de holder på – at det ikke er normalt at det skal være sånn. Men det er vanskelig for ham å forstå hva som skjer.

Les også: Sosialarbeidere og lærere flykter fra Malmø

D
SKYTING PÅ ÅPEN GATE: Sverige har etter at masseinnvandringen startet til landet opplevd at mennesker skyter og dreper hverandre på åpen gate i storbyene. I tillegg brukes det bomber og granater under angrep mot boliger.

Voksne i området som begrenser sin rørlighet og kjenner frykten for å bli utsatt for volden er oppgitt:

– Hva er dette for et liv? Skal vi ha det slik? Folk går ikke ut lenger. Og de som må gå ut for å jobbe natt eller skift, de kikker først i vinduet for å se om noen står der ute.

– Folk tør ikke gå ned i vaskerommet. De lurer på hvem som er i det neste rommet. Eller utenfor? Hvem er det neste offeret? Folk er redde.

– Det føles som om noen blir skutt hver natt. Man vet bare ikke hvor. Det er 2017 nå. Hvor lenge skal vi ha det slik? Skal vi fremdeles ha det sånn i 2025?

Det brutale gjengmordet på sykkelbanen er ikke det første i Hermodsdal. Det har bare gått noen måneder siden det forrige gjengmordet i området. Mange vurderer å flytte. De tør ikke å bli værende lenger. Noen har allerede sagt opp sine leiekontrakter og begynt å pakke.

Les også: Aktor i Sverige fortviler: «Gjengene driter i oss og våre verdier»

SKREMMER INNBYGGERNE: Innvandrervolden har nådd slike høyder at innbyggerne i Malmø ikke lenger å gå ut på gatene etter mørkets frembrudd og barnefamilier ikke tør å la barna leke på lekeplassene. (Faksimilie svensk media).

En annen kvinne i Hermodsdal deler med svenske medier hvordan hun opplever å bo i området:

– Jeg løper til og fra butikken. Jeg tør ikke gå ut. Og min sønn får ikke leke ute på gårdsplassen lenger. Han var i nærheten av et sted der det skjedde et mord nylig. Om jeg ikke hadde kalt ham inn for at vi skulle ha gjester, så ville han ha vært på plassen.

– Vi har bodd her i syv år og det blir bare verre og verre. Vi vurderer å flytte. Men hvor? Det er ikke bare her det er slik.

Hun forteller også om skrekken for at den væpnede gjengvolden i nærmiljøet har boret seg fast inn i sønnens hode, som ikke lenger kan leke utendørs pga stadig uro over at kulene skal begynne å hvine og at han skal treffes av en kule og dø.

Les også: 15 mord, 44 mordforsøk, 58 grove mishandlinger, 62 mishandlinger og 16 mordbranner – EN måned i Sverige

Teksten er oversatt til norsk og opprinnelig skrevet av Avpixlat sin journalist Mats Dagerlind.

Relatert: