Nekter å utlevere terrorist til USA

Kl. 14.00, 9.august 2001, gikk en palestinsk mann inn i Sbrarro pizzeria på hjørnet av King Georg Street og Jaffa Road i sentrum av Jerusalem. Under armen bar han en gitarkasse.

I kassen var det ingen gitar, men rundt 10 kg med sprengstoff. Inne i restauranten sprengte han bomben og tok med seg 15 mennesker i døden, blant dem sju barn. 122 ble skadet. Blant de drepte var to amerikanske statsborgere.

Gjerningsmannen ble kjørt til gjerningsstedet av den jordanske kvinnen Ahlam Aref Ahmad Al-Tamimi. Nå vil USA ha henne utlevert, men Jordan sier nei, skriver Israel Hayom.

Bomben, som var fullpakket med spiker, skruer og bolter for å sikre maksimal skade, fullstendig sløyde restauranten, som var full av lunsjtidsgjester. Mens utløseren av bomben selvsagt døde på stedet ble Ahlam Aref Ahmad Al-Tamimi senere arrestert av israelske myndigheter og sonet åtte år i et israelsk fengsel før hun i 2011 ble sluppet løs i en fangeutveksling mellom Israel og Hamas.

DREPTE SIVILE: 15 mennesker ble drept, deriblant syv barn, da bomben gikk av inne i restauranten. Nå ønsker amerikanske myndigheter å stille en av de ansvarlige for terrorangrepet for retten. (Foto: Life.com).

Tirsdag offentliggjorde det amerikanske utenriksdepartementet ifølge Israel Hayom og Al Jazeera at den kvinnelige terroristen er plassert på USAs «Most Wanted»-liste. Den amerikanske føderale påtalemyndigheten ønsker henne stilt for retten anklaget for å ha «medvirket til å bruke masseødeleggelsesvåpen utenfor USA mot amerikanske statsborgere».

«Siktelsen er en påminnelse om at når terrorister angriper amerikanske statsborgere, uansett hvor i verden, så vil vi ikke glemme, og vi vil fortsette å arbeide for at de blir holdt ansvarlig,» sier Mary McCord, fungerende leder av det amerikanske justisdepartementets nasjonale sikkerhetsdivisjon.

Nå brygger det opp til en konflikt mellom amerikanske og jordanske myndigheter, ettersom Jordan hevder at de ikke kan utlevere Ahlam Aref Ahmad Al-Tamimi som i dag jobber som journalist på den palestinske Vestbredden (Judea og Samaria), fordi det vil være i strid med landets grunnlov som ikke tillater utlevering av jordanske statsborgere, skriver avisen.