Nederlendere gikk amok mot planer om asylmottak

Det kokte over for lokalinnbyggerne i den lille nederlandske byen Geldermalsen på onsdag kveld. Over 2.000 fremmøtte ønsket å vise sin avsky mot kommunen og politikerne som ønsket å hente inn over 1.500 flyktninger og asylsøkere til byen.

Politiet skal ha prøvd å bryte opp protestene med batonger, men mislykkes. Rådhuset skal ha blitt fylt opp med røyk etter at demonstranter kastet røykgranater og fyrverkeri.

Les mer: Nederlandsk ordfører: – Hvis dere ikke liker friheten vår, så kom dere til helvete vekk

D
PROTEST: Demonstrantene hadde tatt med eget utstyr til protestene. Dette skiltet sier «1.500 er for mange».

Flere av demonstrantene klarte å bryte gjennom politisperringene og slo på vinduene der kommunepolitikerne satt. Dette førte til at møtet måtte avlyses. Til slutt måtte politiet avfyre nødskudd.

–  Det var nesten som en krig, forteller Paul Koetsier, en lokal talsmann for politiet, ifølge den nederlandske TV-kanalen Omroep Gelderland.

Les også: Muslimer angrep homofile i Amsterdam

2.000 fremmøtte

Over 2.000 fremmøtte skal ha sluttet seg til den voldelige protesten i Geldermalsen, en by med knappe 27.000 innbyggere. Det skal være det største fremmøte med innvandringsmotstandere siden angrepet mot et syrisk asylsenter i oktober.

Demonstrantene, mange av dem unge, skal ha revet ned gjerder og kastet ølflasker, fyrverkeri og steiner mot politiet, mens de ropte slagord mot asylplanene.

To politimenn og flere demonstranter skal ha blitt lettere skadet.

Minst 14 mennesker skal ha blitt arrestert og politiet har innledet en større etterforskning etter demonstrasjonen.

Vise-justisminister i Nederland Klaas Dijkhoff, skal ha gått ut og kalt hendelsen på onsdag kveld for «u-nederlandsk». Lokale politikere omtalte det hele som «uakseptabelt».

Les også: 80 prosent av tyrkiske muslimer i Nederland støtter «Jihad mot ikke-troende»

Flyktningkrise

Europa opplever nå den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig, med mer enn 1 million nye migranter og flyktninger som ankommet bare i år, noe som er dobbelt så mange som i 2014. Nederland med sine 17 millioner innbyggere har akseptert å ta inn rundt 60.000 asylsøkere innen utgangen av året.

Etter terrorangrepet i Paris, hvor muslimske terrorister drepte 130 mennesker og skadet 352, sist måned, så har Europa opplevd en økning av sympati og støtte til høyreorienterte partier og organisasjoner, blant annet i Frankrike, Tyskland og Storbritannia.

Les også: Muslimsk fotballspiller i Nederland nektet å håndhilse på kvinnelig TV-reporter

Årets politiker

Samtidig som den voldelige demonstrasjonen utviklet seg i Geldermalsen, ble den islamkritiske politikeren Geert Wilders kåret til årets politiker for tredje gang i treskolandet.

Den ettertraktede prisen deles ut av nyhetsprogrammet EenVandaag, som sendes av et statsstøttet TV-selskap. Wilders skal ha uttalt i forbindelse med prisen at ‘den eneste veien vi kan takle flyktningkrisen er å ta tilbake vår nasjonale selvråderett og stenge våre grenser’.

D
ÅRETS POLITIKER FOR TREDJE GANG: Partileder og islamkritiker Geert Wilders ble kåret til årets politiker av den statsstøttede nederlandske TV-kanalen.

Les også: Geert Wilders: Vesten er i krig med islam

Flere protester

Sist måned opplevde Nederland at noen hadde kastet 14 grisehoder inn på en tomt som huser asylsøkere. Lokale medier skal ha uttalt at dette ikke bare var rettet mot de som bodde på asylmottaket, men også mot myndighetene. Asylmottaket skal ha blitt åpnet av kommunen til tross for protester fra lokalbefolkningen.